Ruijan Radio -den kvenske radiosendinga/podcasten med Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden.

Det er få som vet så mye om kvener og kvensk historie som professor emeritus Einar Niemi. Derfor har Ruijan Radio et segment i hver sending sakset fra hans foredrag «Kvenenes historie på 100 minutter». Spørsmålet nå er jo om Ruijan Radio-programleder Martin har fått med seg innholdet i professorens leksjoner, og hvordan ville han ha klart seg hvis han plutselig kom opp i muntlig eksamen i kvenenes historie?

– Jeg må innrømme at jeg har glemt litt. Det har gått litt i surr for meg fordi det har vært så mye informasjon, ler Martin, og nærmest ber på sine knær i denne ukens sending om å få slippe historieeksamen på direkten. Men slipper han unna? Det må du høre selv for å finne ut av.

Denne ukens sak er tornedalingenes arbeid for å få urfolksstatus. Ellers får vi høre del to av intervjuet med artist Elin Kåven. Denne gangen snakker hun om identitet og hvordan hun brukte musikken til å bevare sitt samiske språk. Hun kommer også med tips til de som ønsker å lage kvensk popmusikk.

Ellers får vi høre litt forskjellig musikk, blant annet eksotiske rytmer fra Afrika. Martin skal få seg en ny hjemmelekse, mens Heidi forteller en vits på kvensk.

Denne ukens konkurranse er: Hvem ble gjenvalgt som leder i Kvääninuoret nylig? Hvis du vet svaret så kan du sende det på sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP_RA. Du må også skrive navnet ditt i sms’en. Vinneren blir trukket ut til programmet neste uke.