Professor emeritus Einar Niemi deler villig av sin kunnskap om kvenene, og hver uke i Ruijan Radio får du små glimt av dette. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Professor emeritus Einar Niemi øser av sin kunnskap om kvenene hver uke i Ruijan Radio. Programleder Martin er overveldet over all informasjonen, og håper han slipper eksamen i kvenenes historie på direkten. 

 

Lytt til RUIJAN RADIO

 

Det er få som vet så mye om kvener og kvensk historie som professor emeritus Einar Niemi. Derfor har Ruijan Radio et segment i hver sending sakset fra hans foredrag «Kvenenes historie på 100 minutter». I en av vinterens episoder forteller Niemi om kvenene i mytologiske tid, Ottars beretning, kvenkongene og hvordan man kan si at kongehusene i England og Norge stammer fra en kvenkongen Faravid. Videre får man høre om kvenene som folk som i et grenseland mellom flere stater, og hvordan folkeslaget er som naboer. Vi får også høre om kvenenes lengting og dragning tilbake til forfedrenes hjemplass. Denne uken får vi om hvordan de kvenske birkarlene fra middelalderen og fram til de store innvandrerstrømmene startet til norskekysten.

Spørsmålet nå er jo om Ruijan Radio-programleder Martin har fått med seg innholdet i professorens leksjoner, og hvordan ville han ha klart seg hvis han plutselig kom opp i muntlig eksamen i kvenenes historie?

– Jeg må innrømme at jeg har glemt litt. Det har gått litt i surr for meg fordi det har vært så mye informasjon, ler Martin, og nærmest ber på sine knær i denne ukens sending om å få slippe historieeksamen på direkten. Men slipper han unna? Det må du høre selv for å finne ut av.

Heidi leker seg litt med miksebordet til Martin før ukas sending (Foto: Karianne Engelien Anti)

Variert sending

Denne ukens sak er tornedalingenes arbeid for å få urfolksstatus. Ellers får vi høre del to av intervjuet med artist Elin Kåven. Denne gangen snakker hun om identitet og hvordan hun brukte musikken til å bevare sitt samiske språk. Hun kommer også med tips til de som ønsker å lage kvensk popmusikk.

Ellers får vi høre litt forskjellig musikk, blant annet eksotiske rytmer fra Afrika. Martin skal få seg en ny hjemmelekse, mens Heidi forteller en vits på kvensk.

Denne ukens konkurranse er: Hvem ble gjenvalgt som leder i Kvääninuoret nylig? Hvis du vet svaret så kan du sende det på sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP_RA. Du må også skrive navnet ditt i sms’en. Vinneren blir trukket ut til programmet neste uke.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

 

Lytt til Ruijan Radio