Katriina Pedersen forteller litt om høringsrunden i forbindelse med kvensk navn på Kongeriket Norge. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Norjan Kuningasvaltakunta eller Norjan Kuningasriikki?

 

 

Kjært barn har mange navn sies det, og i disse dager er staten på jakt etter offisielt kvensk navn på Kongeriket Norge. Ruijan Radio har tatt en prat med Katriina Pedersen om saken.

– Jeg synes det er veldig bra at man nå kan få lov til å si sin mening om man ønsker Norjan kuningasvaltakunta eller Norjan kuningasriikki, sier hun.

Alle kan avgi høringsuttalelse digitalt på regjeringens nettsider innen 22. januar 2021.

– Jeg anbefaler alle til å gå inn og si sin mening, gjerne med en begrunnelse, oppfordrer språktingets nestleder på Ruijan Radio.

Smak av pære

I den tiende delen av føljetongen fra det kvenske ølbryggeriet i Vadsø har man kommet til noe friskt og fruktig.

– Noen ganger blir man jo lei av øl, så da er det jo friskt med en cider, påpeker Ole Kristian Gaski.

I studio er man ikke uenige i utsagnet, og smakspanelet kaster seg entusiastisk over en liten dose kvensk pærecider.

Faste poster

Professor Emeritus Einar Niemis foredrag om kvenenes historie begynner å nærme seg slutten. Denne gangen får vi høre om noen begreper som har stor betydning.

Heidi skal denne gangen presentere hele syv vers av det som kanskje er den mest kjente av de kvenske barnereglene, nemlig Hevonen on hest. Etterpå får vi høre en punklåt som har en tekst smått inspirert av nettopp denne barneregla.

Etter å ha mast i hele høst, skal Martin endelig få lære seg å bestille øl på kvensk: «anna minule ölin!» eller «kolme oluta, kiitos»

Kventimen

Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.