Biskop i Nord-Hålogaland bispedømme Olav Øygard, Pyssyjokilainen Terje Aronsen og Biskop i Den norske kirke Olav Fykse Tveit møttes i Pyssyjoki/Børselv. (Kuva: Frank Halvorsen)

 

I denne ukas Ruijan radio-sending får vi blant annet høre om kirketopper på besøk i Pyssyjoki for å lære mer om kvenene og om kvennestor Terje Aronsen som åpner opp om noen personlige vansker som preger hans liv.

Har du tre kvarter? Da har du kommet rett. Ukas Ruijan radio-sending er nemlig noe fyldigere og lengre enn vanlig.

Vi var til stede da biskop Olav Øygard fra Nord-Hålogaland bispedømme og biskop i Den norske kirke og preses Olav Fykse Tveit besøkte Pyssyjoki/Børselv for å lære mer om kvenene, og som deler en skammens bekjennelse på vegne av kirka med våre lyttere.

Her møtte vi også den kvenske nestoren, Terje Aronsen, som hadde vansker med å plukke ut kvenske lyspunkter i 2023. Aronsen møtte også kirketoppene, der han delte fortellinger og opplevelser fra egen barndom, og åpnet opp om noen personlige vansker som preger hans liv i dag.

Aronsen etterlyser dessuten at kvenene får en uforbeholden unnskyldning fra kirka, og hva Øygard sier til det får du høre mer om i sendingen.

Videre i sendingen skal vi høre fra nestleder i Norske kveners forbund, Unni Elisabeth Huru, som bare var sånn passe fornøyd etter årets kontaktforum mellom nasjonale minoriteter og sentrale myndigheter, som ble holdt i Oslo i forrige uke.

Vi skal også en tur innom Skrot eller skatt-arrangementet til Alta museum. Vi snakket med mor og datter Britt og Merete Jørstad, og Alta kvenforenings Kurt Johnsen, som alle hadde stilt opp med gjenstander som kan knyttes til den kvenske kulturhistorien.

I den forholdsvis ferske politikerspalten har turen denne gangen gått til Nordreisa kommune, der vi har hatt den ferske varaordføreren Morten Fredriksen i tale, som kan dele noe av det kommunen bidrar med for å følge opp det kvenske i sine gjerninger.

Det nasjonale senteret for kvensk språk og kultur, Kainun institutti – Kvensk institutt, har gjennomført den første digitale språkkafeen under ledelse av Anna-Kaisa Räisänen og Mari Keränen. Hvordan det gikk, skal vi få høre fra sistnevnte.

Sist ut i dagens sending er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge, som velvillig deler hva som har vært kvenske oppturer for ham i 2023. I neste uke skal vi få høre om redaktøren har hatt noen nedturer

Neste Ruijan radio-sending går av stabelen torsdag 14. desember klokken 11:00, og er som alltid tilgjengeliggjort på ruijan-kaiku.no, på Spotify og på andre plattformer der podkaster trives. Fram til da ønsker vi våre lyttere en strålende uke.

Hyvästi ja met kuulema.

 

Programleder i Ruijan radio er Frank Halvorsen og ansvarlig for denne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge.