Aron Bræstrup Løsnes er med i studio for å prøve «kokte kujur». (Foto: Kristine Jonas)

 

I denne episoden får vi vite mer om en svært interessant bok som gir et nytt perspektiv på kvener og historie. Vi får også høre om kvensk mat, og Kristine har fått med seg en liten smakebit i studio…

Det kan se ut til at Kristine og Martin blir en fast duo i studio på Ruijan Radio, enn så lenge hvert fall.

Denne gangen får vi høre fra Carola Kleemann som driver med forskning i barnehager. Hun gir et interessant tips om en bok av Samula Paulaharju som heter «Kvenene – et folk ved ishavet». Finlenderen Paulaharju reiste nemlig rundt i Finnmark på 1920-tallet og samlet historier fra finskættede om livet deres.

– Jeg trodde det skulle være en fin liten historie om samhold mellom ulike folkeslag, men det ble det altså ikke, ler Kleemann.

Videre har Kristine funnet fram nok en kvalitetstekst fra leseboka Banani Banana, utgitt av Storfjord språksenter. Denne gangen en kort liten tekst om lek.

Dagens overraskelse

På ett eller annet merkelig vis har et tidligere intervju utført av Kristine nok en gang gått helt på villspor. Åshild Karlstrøm Rundhaug skulle fortelle litt om jobben de gjør i Alta Kvenforening i forhold til å pakke og sende ut kvenflagg til kvenfolkets dag. Det hele endte med en lang samtale om kvenske mattradisjoner med kokte kujur, nyrefett og blodpølser.

Heldigvis for kvengjengen i studio var det ikke nok å bare få høre om disse delikatessene, de må også smakes. Heidi har vært så snill å forberede smakeprøver av kokte kujur til Kristine og Martin. I tillegg har Aron Bræstrup Løsnes blitt med i studio for smake på den interessante maten.

Dommen ble alt i alt at det hele var forferdelig seigt og ingen god opplevelse, før Kristine gledelig kan avsløre at det hele bare var en del av en utspekulert plan klekket ut av mesterhjernen Heidi. Det var ikke kujur men kokt storfekjøtt med skinn. Det gjorde dessverre ikke opplevelsen noe bedre da dette i seg selv ikke var noe godt.

Likevel klarer Martin og Kristine å ta seg sammen til ukens hjemmelekse hentet fra Meidhan Juokko – grunnkurs i kvensk på UiT.

«Mitä kello oon? Oonko se jo yksitoista?»

Med kujursmak i munnen sier Martin og Kristine takk for denne gang, og håper dere er med oss også neste uke. Kanskje vi tester ut blodpølse med nyrefett da?

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.

 

Har du ønsker og tips til hvordan vi kan gjøre Ruijan Radio ENDA mer fantastisk enn den er i dag? Send oss gjerne dine ønsker og tips på kristine@ruijan-kaiku.no