Penger, mynt, kroner. (Foto: Arkiv)

 

Sander og Bjørn Martin Lyng er kommet over Kristines manglende tilstedeværelse. Denne gangen er det snakk om museet i Vadsø som snart har åpningsfest. Sander har fått cash money på hjernen siden det snart er lønningsdag, og lommene er tomme for spænn. Det er ny spennende tillegg til sendingen.

Party-kven

Åpningen av det nye kvenmuseet er rett rundt hjørnet, og det blir nesten en uke med fest. Åpningen er nemlig slått sammen med kvenfestivalen, og det er et innholdsrikt program.

Det er alt fra musikk til historiske vandringer, boklansering, seminarer, og så klart snorklipping av det nye museet. Festen varer til 29 august. Og ikke glem, hele Vadsø skal ta badstue sammen, siden det er en eller annen tradisjon med det der oppe, vet ikke om dere har hørt.

Kvensk snakk

Det er kommet et nytt tillegg til sendingene. Kvensk snakk – Arne intervjuer Nils-Einar Ørnebakk.

Nils-Einar Ørnebakk er leder av kven Østlandet, og ikke nok med det, han mestrer kvensk og finsk. Så da han møtte Ruijan Kaikus journalist Arne Hauge, ble sistnevnte fristet til å spørre om lure ting som har med Nils-Einar og Kven Østlandet å gjøre. I dagens sending skal du få det første spørsmålet, på kvensk, og Arne har bedt oss si at leserne må være overbærende. Det er ikke så enkelt å snakke kvensk for dem som ikke er flinke til det, derfor kan spørsmålet kanskje være noe rotete. Han håper likevel at folk forstår.

I det første spørsmålet ber vi Nils Einar fortelle oss litt om Kven Østlandet. Hvor mange medlemmer de er, hva de driver med og sånn.

Trasig tekst og hjemmelekse:

Sander er lutfattig, og Bjørn Martin Lyng nærmer seg. Det er lønningsdag på fredag, og Sander avslører at for å holde motet oppe, mens utleierne gnæger dere oppover bena, og regningene strømmer inn som gytekåte laks, så liker han å fortsatt skrape sammen det lille han har av penger og kjøpe seg noe godt som f.eks en pose Oreo Småbiter og en Redbull. Det må da være lov? Man skal jo ikke trenge å sitte på huk i hagen og gomle makk på grunn av at man ikke har et par femtilapper på kontoen. Derfor har Sander funnet en liten koselig og fin trasig tekst som kanskje flere føler seg hjemme i.

Vielä oli vitonen                                             Fortsatt var det en femmer

kahavit ja pullaan                                          til kaffe og boller

mutta huomenna on päivä                         men i morgen er dagen

ja sitten met laulan                                       og da synger vi

vähän reilustut                                               litt mere rettferdig/lystigere

Dette er ord Sander lever for.

Videre fortsetter temaet med lommerusk og havregrøt, siden penger er alt Sander klarer å tenke på for tiden. Det er jammen meg ikke lett, du Sander. Vi lever virkelig i et samfunn.

Visukinttu                                               Gjerrigknark

Rahat ei loppuu, ne eiko vähene        Pengene tar ikke slutt, de bare minker

Tyyhjä ko Ponninlassin piippu             Tom som Lars sin pipe

Voi, kauhea aikaa!                                 Oi, for en fryktelig tid!

Da er du klar for neste måneds hunger nød.

Disse flotte ordene er igjen hentet fra boka JIKTI REPPII – GIKTA RIVER Ord og uttrykk fra Skallelv, av Ane Huru Thorseng, som skal lanseres under den kommende festivalen. Anbefales å plukkes opp for de som vil ha litt frekke – men også søte – kvenske gloser å lese på mens man drikker kaffe og gomler kaffeost.

Kväänintiima

Også denne sensommeren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.