Naturligvis fins det også i de kvenske rekker mange flinke kunstnere, utfordringen er nettverk og kjennskap til hverandre. Et kvensk kunstnerforbund vil bety mye, tror ildsjeler. Her ser vi Åsne Kummeneje Mellems digre kunstverk «I Never Learnt my Mother Tongue.» (Illustrasjonsfoto: Jillian Suyono)

 

Liv Bangsund og co jobber stadig for et eget forbund for kvenske kunstnere.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var i mai i fjor at billedkunstner Liva Liv Bangsund fra Tromsø overfor Ruijan Kaiku presenterte ideen om et eget kvensk kunstnerforbund. Hun sa at det fins mange kunstnere med kvensk identitet, men at mange av dem ikke kjenner til hverandre.

Les saken med Bangsund her: Kaster fram idé om kvensk kunstnerforbund

– Kvensk kunst er marginalisert og det er stor mangel på synlige kvenske kulturuttrykk. Tida er overmoden for kvensk kunstnersamarbeid, sa kunstneren, som så for seg alle kunstformer – musikk, billedkunst, litteratur, scenekunst og annet.

– Det skal være et forbund for framtida. Vi kan begynne å snakke om det, forsiktig. For å lage et fundament må vi være mange, sa hun altså i mai i fjor.

Og når ideen nå har tatt et nytt steg mot realisering, er det igjen Liv Bangsund som sammen med et par andre kunstnere kjører løpet. Blant annet kunne Altaposten nylig sitere NRK på at Bangsund både vil fronte og synliggjøre kvener og kvensk kunst, slik at også kvenske kunstnere får sin plass i det norske kunstnermiljøet.

Det nye forbundet sies nå å være i startgropa, selv om de i begynnelsen vil nøye seg med å ta inn billedkunstnere, kunsthåndverkere og kunstfotografer. Senere skal det åpnes for flere kunstsjangere.

Kvensk kunstnerforbund er tenkt som en faglig organisasjon, med det til formål å ivareta medlemmenes faglige, økonomiske, sosiale og ideelle rettigheter og interesser.

Vi tar med at ideen har fått støtte fra ulikt hold. Blant annet fra diker og skribent Anders Syrstad Collins fra Nordreisa, som i juni i fjor uttrykte savn over at så få kvenske kunstnere er å se i rampelyset:

Les mer her: Støtter ideen om kvensk kunstnerforbund