Villen Yttregaard Jakobsen (12) lot seg ikke stoppe av litt regn, og gjorde storeslem fra sin vesle salgsstand på Paaskiviikko-markedet, der hun solgte kvenske armbånd. Posene hun pakket disse i, vil antakelig leserne av Ruijan Kaikus papirmagasin dra kjensel på. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Denne gang er Ruijan Radio fylt med festivalstæsj fra både Nord-Troms og Varanger. Vi har også tatt tempen på årets utgave av Kvenseminaret.

 

Sist fredag ble det årlige Kvenseminaret avholdt for 8. gang, og for aller første gang i Nord-Troms. Dette som en del av Paaskiviikko 2024. Det var spesialrådgiver for Plan og kultur i Troms fylkeskommune, Lene Hansen, som åpnet årets seminar. Vi fikk noen ord med Hansen, som blant annet kunne røpe at den fylkeskommunale handlingsplanen nå skal revideres.

Vi har også snakket med Hilde Anita Nyvoll, som var konferansier under Kvenseminaret 2024. Nyvoll er også ordfører i Nordreisa kommune, som har gjort grep for å få flere til å velge kvensk gjennom hele utdanningsløpet. Vi skal få høre at Nyvoll etterlyser flere kvensklærere, og i neste sending får vi høre om ei mulig kvensk teaterlinje i Nordreisa.

Under årets Markkina, festivalmarkedet i Rässikäinen/Sørkjosen, møtte vi flere av de som stod på stand, deriblant unge Villen Yttregaard Jakobsen som solgte sine selvlagde kvenske armbånd. Tross pøsende regnvær, gikk armbåndene unna som varme hvetebrød.

Festivalen ble som alltid avsluttet med gudstjeneste og kulturdag på Kuivakoski/Tørfoss kvengård. Denne gangen får vi en smakebit herfra, med KvääniÄänii og en prat med det relativt ferske kormedlemmet Laila Lanes. Vi kan allerede love mer herfra i neste sending.

Mange av våre lesere kjenner Maureen Bjerkan Olsen som freelancer i Ruijan Kaiku og Ruijan Radio. Men hun har også skrevet flere bøker med parallelltekster på norsk og kvensk. Nylig var hun i Radio Alta og pratet med Martin Hovden om den rykende ferske – og siste – boka i triologien om hennes barndom på Makrea/Magerøya, som har fått tittelen «Mamma si pia.»

Vi har mer fra Kväänifestivaali i Varanger, der vi blant annet får møte familien Bue Ittelin som deltok med liv og lyst på flere ting under festivalen som gikk av stabelen den første uka i juni. Vi har også snakket med isbader Grete Mosan Jørgensen, og i neste uka skal vi få høre at Veronika Jonassen fra Vesisaari/Vadsø bader hele året i havet. Brrrr…

Har du hørt om badstulimelaging? Om ikke, så bør du høre hva Marju Ballo kunne meddele av sine kunnskaper rundt akkurat det.

I forrige episode fikk vi høre KvääniRock fra 2017, som den gangen spilte inn låta og musikkvideoen «Megavoima.» I den anledning ble det også laget en serie på fire dokumentarfilmer med de fire ungdommene fra Kaivuono/Kåfjord. I dag skal vi få lyden fra den første av disse.

Ruijan Radio er tilbake torsdag 20. juni klokken 11. Fram til da ønsker vi alle våre lyttere en strålende uke. Hyvästi, hej då!

 

Programleder i Ruijan radio er Frank Halvorsen og ansvarlig for denne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge.