Her holder hun perler til bruk i språkopplæring for barn, men Tove Raappana Reibo vant altså den kvenske språkprisen for 2023. Hør ildsjelen i dagens sending fra Ruijan Radio. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. En ny Ruijan Radio-sending er klar, den siste i april.

Endelig tilbake med håp om at dere alle har det bra. Også denne gang blir det en meget innholdsrik sending, synes nå jeg i alle fall. Vi skal blant annet fortsette vår nye serie om forventninger foran Sannhetsrapporten, altså den publikasjonen som Kommisjonen for sannhet og forsoning har holdt på med i lengre tider og som slippes for offentligheten torsdag 1. juni i år.

Etter at vi i forrige sending pratet med Unni Elisabeth Huru, har turen denne gangen kommet til Bjørnar Seppola. Han er leder for Kvensk Finsk Riksforbund, og har klare ideer om hva som må til for å få i stand den revitaliseringen som staten lange har snakket om. Det blir et viktig tema i dag, men også en rekke andre forhold som vi har bedt veteranen si noe om. Som vi forstår, serien fortsetter i ukene framover mot juni, og samtlige er tilgjengelig via lett synlig radio-lenke på forsiden til ruijan-kaiku.no, altså nettstedet du nå besøker.

Videre til neste gjest i dagens sending. Hun heter Tove Raappana Reibo, og fikk nylig heder og ære idet hun vant den prestisjetunge kvenske språkprisen. Den deles ut kun annet hvert år, så Raappana Reibo går inn i en sakte voksende og meget eksklusiv klubb, kan det bekreftes. Det har vært kjent ei stund at hun vant, men selve tildelingen fant sted den 26. april, altså i går, den årlige datoen for den kvenske språkdagen. Vi spør blant annet hva hun skal bruke prispengene på, og svar fikk vi. Stikkordet er språk, kan vi røpe.

Så til serien «min kvenske arbeidsplass», hvor vi i dag skal møte Reidulf Høybakken, han jobber ved Kvensk institutt. Ikke nok med det, vi skal også få Terje Wollmann på besøk i studio, en av figurene bak en tegneserie på kvensk og norsk.

Bare å gå inn og lytte, før vi høres igjen neste gang, torsdag 4. mai, som alltid klokka 11. Fram til da ønsker jeg alle ei fin uke. På gjenhør. Hyvästi.