(Farger: farsott.no) 

Kristine lærer Martin de to viktigste setningene å kunne på kvensk. Skaperen av den kvenske tegneserieboka Nils ja Magga forteller litt om den planene for en oppfølger, og leder i Norske kveners forbund – Ruijan Kvääniliitto (NKF-RK) Kai Petter Johansen er innom for å fortelle litt om den økende veksten i forbundet. 

 

En liten smakebit på Nils ja Magga 2, som Ruijan Radio har vært så heldig å få tak i. (Foto: Vintereik Forlag)

Det nærmer seg ett år siden tegneserieboken Nils ja Magga kom ut. I februar i år ble det klart hvem som skulle få tilskudd til kvenske prosjekter fra fylkeskommunen, og der sto jammen meg Vintereik forlag med prosjektet Nils ja Magga 2. Skaperen av boken Terje Wollmann er med i studio for å fortelle om den siste utviklingen i prosjektet.

– Boka vi ga ut for snart ett år siden handler om søskenparet Nils og Magga og en ettermiddag i deres liv. Nå når vi har fått penger blir det mulig for oss å realisere planene om en oppfølger. Manus er skrevet og vi jobber nå med tegningene. Det jeg kan si om den så langt er at den blir akkurat like lang som den forrige tegneserien og det blir en direkte etterfølger, sier han.

Wollmann kan allerede nå avsløre litt av hva historien til oppfølgeren vil handle om.

– Vi har tatt utgangspunkt i et eventyr som ble skrevet ned av Just Qvigstad. En veldig interessant figur som var veldig viktig i forbindelse med både samling og forskning på både det kvenske og det samiske. Så får vi møte de samme folkene som i den første utgaven. Vi får møte onkel, vi får møte mor, og vi får møte Nils og Magga naturligvis, forteller Wollmann.

Terje Wollmann og Kristoffer Karlsen jobber på med oppfølgeren til tegneserieboken Nils ja Magga. (Foto: privat)

Tegneserien blir denne gangen også utgitt på både kvensk, nord- og sørsamisk, og Wollmann har som mål at den vil være tilgjengelig for alle dere i løpet av sommeren.

– Når vi skulle lage en tegneserie om Finnmark så ga det mening å gi den ut på de språkene som snakkes i Finnmark, og de språkene vi har vokst opp med. Vi er godt i gang med oppfølgeren. Vi har et lite håp at vi kanskje kan bli ferdig før sommeren, men hvis ikke blir det mot august. Det blir i år for å si det sånn.

Hurra for NKF-RK!

Leder i Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto, Kai Petter Johansen (Foto: Katriina Pedersen)

NKF-RK kan endelig melde at de i 2020 hadde over 1000 medlemmer i forbundet. Konsulent Tomi Vaara uttalte tidligere denne uken til Ruijan Kaiku at medlemstallet lå på 1030 medlemmer i utgangen av 2020. Leder Kai Petter Johansen tror det kommer som følge av økt synlighet.

– Jeg synes det er helt utrolig fint, og det er en trend vi ser i samfunnet at flere og flere blir interessert i kvensaken og stadig flere har lyst til å organisere seg å bli kjent med miljøene rundt omkring. Det er noe som kommer av flere års godt arbeid, både av oss og av andre kvenske institusjoner. Rett og slett en bevisstgjøring i samfunnet som fører til at folk kjenne til kvener og blir nysgjerrig på det, sier han, og legger til:

– Folk er i ferd med å bli litt mer stolt av hvem de er.

Lamper og andre viktige setninger

Kristine har gjort et dypdykk i kvensk litteratur, lett i mangfoldige hyller og skap, og har endelig fått tak i Ruijan Radios favoritt trasige tekst. Heidi Nilima Monsen har vært så snill å lånt boken «Banani banana» av Storfjord språksenter til Kristine, så vi endelig kan få litt kvalitets kvensk i studio. Dagens tekst handler om lamper.

Lamppu
Lamppu oon vehe joka loistaa.
Mie käytän lamppua ko mie häyvyn nähhä kunnolla.
Jos en käytä lamppua, en näje mithään.
Sitte oonki oikein pimeä.

Til ukens hjemmelekse har Kristine valgt ut to setninger som er veldig viktig å kunne, spesielt når man ikke kan så mye annet kvensk.

Mie en ymmärrä.

Saatatko sie aukkaat.

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.