Festivalsjef for Kippari-festivalen Egil Borch mottar blomst og heder fra forbundets styremedlem i NKF-RK Trond Stubberud og (i bakgrunnen) da nestleder Jan Daleng. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

– Det er et moment i saken som er i ferd med å bygge seg opp.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

I kjølvannet av en vellykket Kvenfolkets dag feiring kan nestleder i Norske kveners forbund – Ruijan Kvääniliitto (NKF-RK) Reidar Harju meddele at de offisielt har passert 1000 medlemmer i organisasjonen.

Reidar Harju og Jan Øyvind feiret årets Kvenfolkets dag i Hølen. (Foto: privat)

– Det betyr veldig mye. Særlig når vi tar med at det har vært en opprydding i medlemmene. De som er medlemmer, er ordentlig medlemmer. Det føles godt, sier Harju.

Det kan også konsulent i NKF-RK Tomi Vaara bekrefte.

– I slutten av 2020 hadde vi 1030 medlemmer. Hva tallet blir for 2021 vet vi ikke enda, men jeg kan si at bare på Kvenfolkets dag kom det rundt 30 nye medlemmer inn, opplyser han.

Vellykket feiring bidro

Harju tror også oppmerksomheten Kvenfolkets dag fikk i sosiale medier skal ha litt av æren.

– Vi ser en opptur vi tror vil øke betydelig med årene som kommer. Vi har nådd fram til så mange flere, og responsen vi fikk på nettfeiringen i år er noe helt annet enn det vi har sett tidligere, sier han.

Ikke bare var mange med på feiringen, for første gang har statsministeren kommet med en egen hilsen på Kvenfolkets dag, og både private og offentlige flagget med det kvenske flagget.

– At vi har et flagg betyr mye. Folk våkner litt og føler en tilhørighet. Vi må fortsette å spille på de positive verdiene så folk ønsker å engasjere seg, minner han.

Harju er også administrator på en av de større kvengruppene på Facebook, Kvener ut av skapet! Også her har det vært en merkbar økning.

– Bare der fikk vi 100 nye medlemmer i løpet av et døgn, og det fortsetter bare. Ballen har begynt å rulle. Vi har fått litt moment, og det tror jeg fortsetter.

Les også: Slik ble nasjonaldagen feiret rundt om i landet