Et våkent bilde tatt for lenge siden, da sannhetsrapporten kun var et fata morgana i det fjerne. Vi ser kommisjonsleder Dagfinn Høybråten og sekretariatsleder Liss-Ellen Ramstad. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Hyvvää päivää. Hei alle sammen. Mie olen Frank Halvorsen. Vi starter med å si at dagen i dag er meget spesiell for kvenene.

Årsaken til at dagen er spesiell, er rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen. Opplesningen av hele det lange dokumentet er nemlig straks i gang i Oslo. I snakkende stund klargjør man for overleveringen på Stortinget, etterpå går folket bort til Nasjonalteateret for selve opplesningen. Den kan du forresten følge i sin helhet på nettstedet ruijan-kaiku.no.

Selvsagt blir opplesningen av rapporten et viktig tema også i dagens sending, blant annet skal jeg ta en prat med den ene av de to journalistene som Ruijan Kaiku har sendt sørover. Han heter Pål Vegard Eriksen, og drar nedover i lag med frilanser Maureen Bjerkan Olsen. De blir fluer på veggen under hele seansen, og før avreise spurte jeg Eriksen om hans forventninger.

Jeg har også nøstet litt i hva som skjer i etterkant av opplesningen, og har så langt fått dette fra pressesenteret på Stortinget.

«Etter at Stortinget ved presidentskapet har mottatt rapporten, vil den bli sendt til en av fagkomiteene som får ansvar for å behandle rapporten og avgi innstilling til Stortinget. Komiteen selv avgjør hvordan denne behandlingen skal gjennomføres, for eksempel om den ønsker innspill fra andre fagkomiteer. Det er foreløpig ikke besluttet når innstilling skal foreligge, og dermed heller ikke når rapporten blir behandlet av Stortinget.»

Kloke ord der, men vi har også mange andre ting å snakke om i dagens Ruijan Radio. Vi skal blant annet snakke med publikum etter at Kventeateret har vært på den store scenen under Festspillene i Bergen, og vi skal snakke om gamle kvenske mattradisjoner. Og vi skal ha et nytt intervju i serien «Min kvenske arbeidsplass.»

Da høres vi forhåpentligvis, uansett så ønsker jeg dere alle ei fortsatt fin uke. Hyvästi.