Under illevarslende fjell rigget det seg til, det vesle naustet. (Foto: Alf E. Hansen)

 

Kvensk byggeskikk utsatt for trolsk artilleri.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Dette gjenreisningsnaustet befinner seg i indre del av Leirpollen i Porsanger – plassert i en værbitt estetikk egnet til å sette fantasien i sving.

– Det var noe jeg bare måtte forevige. Jeg syns det likner ei gammel Adolf-kanon som har siktet seg inn på det lille naustet, sier Alf E. Hansen, vår trofaste bidragsyter til severdige syn med sterke kvenske røtter.

Privilegert naust

Naustet står i ei lita kvensk bygd, slik det står tilsvarende naust i bygder over hele Nord-Norge. Et enkelt og oversiktlig bygg slik man kjenner det igjen over alt, sier Hansen. Trolig var tilgangen på bygningsmaterialer i dette tilfellet god, fordi naustet er bygd sammenhengende av ensartet type materiale. Et privilegert utgangspunkt hvor håndverkeren slapp å bruke rekved fra fjæra og andre tilfeldige materialer, noe som også er et vanlig syn langs kysten vår.

Spare på det man hadde

På den annen side har rekved sine fordeler, blant annet et trevirke som fra naturens side er impregnert. Saltimpregnert, sier fotografen, og beretter om den nøysomhet og rasjonalisering med materialene som kjennetegnet kvenske håndverkere.

Det gjaldt å spare på det man hadde, for man visste aldri hva som kunne skje i morgen. Det erfarte de smertelig gjennom generasjoner, sier Hansen.

 

Foto: Alf E. Hansen