Liten baby sau i Skallelv. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Sander og Bjørn Martin Lyng sliter med Kristines manglende tilstedeværelse, og denne gangen har hun dratt for godt. De snakker om mye rømme, festival i Skallelv, kvensk jam, og øl. Sommerferien er over, hjemmeleksa skal igjen på bordet. Nå er det kvensk slang og hilsninger som er dratt inn katteluka.

Sanders kulinariske oppvåkning

Forrige helg var Sander oppe i Varanger for å dekke minifestivalen Lyden av Skallelv. Der fikk han endelig dykke inn i sin dype lyst til å prøve ekte rømmekolle. Dette har vært en stor drøm for ham lenge, og den skuffet ikke. Det var det friskeste, mest organiske produktet han har smakt, og det var ferske blåbær i bunnen. Han oppfordrer alle til å prøve kvenkokken Stig Arnt Arvola’s ekte rømmekolle om man har anledning, samt å besøke festivalen neste gang den holdes, i den herres år 2023.

Sur øl, søt smak

Qvænbrygg har lansert en ny øl. Denne gangen en surøl, laget av 20 liter rømmekolle som selveste kvenkokken rørte sammen for sprellguttan i bryggeriet. Og som de selv sa, er det surøl + litt bringebær. Sander hev seg selvfølgelig over denne også, den rømmetøsen. Han beskrev det som en god og søt (men ikke altfor søt) surøl, som passer godt til kos og kaker. Litt som en cider. Anbefales!

Trasig tekst og hjemmelekse:

Sander og Bjørn Martin vet at folk kanskje har hatt hendene litt for langt nedi godteposen i sommer, så nå er det på tide at de gir en liten lærepenge og livserfaring – så man skjønner alvorligheten av å gomle godteri hver kveld mens man titter på Storage Wars.

Og du får den i regleform, for det e jo så mye enklere å huske. Blir som ABC, eller fireganger regla, som ligger dypt gravd ned i hjernen til Sander – sammen med de skumleste episodene Scooby Doo, eller Tapper den pysete hunden som Bjørn Martin Lyng la til.

 

Karamelleri karamelleri                                               Karameller karameller

Vaaralinen on                                                                er farlig

Joka syövät satoia                                                        den som spiser hundrevis

Saavat hampaisiin matoja                                          får makk på tennene (tannråte)

Karamelleri karamelleri                                              karameller karameller

Vaaralinen on                                                                er farlig

 

Må ikke forveksles med den svenske Caramelldansen.

 

Nå er alle på veiens ende for sommerferien sin, og man må igjen dryle seg på jobb. Derfor tenkte tøyseballene i studioet at det kan være fint å lære seg noen litt fresh’e hilsninger på kvensk. Blir fort gammelt med Hyvvää päivää hver dag, det er alltid litt kult å bytte om. Og da kan du komme marsjerende inn på jobb i skinnjakke og solbrilla INNE, og med hjemmekjærna smør i håret knipse i retning kollegaen og slenge ut en av de her:

Mene kothin nukkohman!                        Gå hjem og sov!

Jumalan rauha!                                           Guds fred!

Kuinka se menne?                                      Hvordan går det?
– Jikti reppii!                                                 – Gikta river! (Kan bety at det alltid er noe å klage over)

Og en annen ting som følger jobbhverdagen; trafikk.

Så når du da sitter der i lang bilkø på vei til jobb, og du ikke rakk frokost og har veska stappa så sømmen sprekker med polarbrød, så kan du i ren frustrasjon sveive ned vinduet og rope:

Voi, kauheasti piiliä!!!! Mettäperse!

Som betyr: Oi, fryktelig mange biler! Skogræva!

Om dere er nysgjerrig på hvor de har funnet disse skøye kule ordene, så er det fra boka JIKTI REPPI – GIKTA RIVER, Ord og uttrykk fra Skallelv av Ane Huru Thoreng, som skal lanseres i forbindelse med åpningen av museet og kvenfestivalen som starter 26. august i Vadsø.

Dere har altså fått en liten sneak peek, så vennligst si takk.

Kväänintiima

Også denne sensommeren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.