Avdelingsleder Heidi Holmgren ved Nordkappmuseet i Honningsvåg i Nordkapp kommune. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Stigende interesse for Nordkappmuseet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Lesere av Ruijan Kaiku stiftet i desember i fjor nærmere bekjentskap med Nordkappmuseet i Honningsvåg. Museet ligger «down-town» i det som framstår som innbydende lokaler med lærerike utstillinger, og det vi rapporterte om i førjulstiden, var den kvenske satsingen.

– Dette ble et fantastisk fint opplegg. Virkelig artig med så godt oppmøte. Interessen for det kvenske er absolutt til stede, sa Heidi Holmgren etter åpningen av utstillingen «Met olema ja tulema olemhaan – kväänit Porsangissa?»

Det er uvisst hvorvidt Holmgrens bevissthet rundt hjemkommunens kvenske arv bidrar til pågangen, men faktum er at museet hennes for tiden går meget godt. Overfor Sagat uttrykker hun forhåpning om å vende tilbake til det normale, altså før koronatiden. I juni hadde Nordkappmuseet nemlig en fordobling av antall besøkende i forhold til i fjor, mens tallene for juli viser 50 prosent økning fra i fjor. Også sambygdingene åpner hyppig inngangsdøra.

– Jeg vil understreke hvor glad vi er for at museet får så mange lokale på besøk. Vi ser at mange tar med seg sine feriegjester på museumsbesøk for å fortelle den spennende historien til Nordkappområdet, sier hun overfor Sagat. Her kan du lese mer om det kvenske de fant på på tampen av 2020:

Kvener i Honningsvåg fikk besøk

Vi med at Nordkappmuseet årlig besøkes av rundt 10 000 mennesker, fra alle verdenshjørner. Museet er ei av seks avdelinger under Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark, et interkommunalt selskap, som presenterer og dokumenterer kystkultur og fiskeri i Finnmark. I tillegg er avdelingen i Nordkapp naturligvis også lokalmuseum for sin egen kommune.