På flyttefot: Høyst trolig blir Ingy Louise Rasmussen å se på kvenske arrangementer når flytteeskene er tømt og hun igjen har falt til ro. (Foto: Privat)

 

Gjennom kunsten utforsker Ingy Louise Rasmussen sin kvenske identitet.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Ingy Louise Rasmussen kommer opprinnelig fra Gratangen i Sør-Troms, og har kjent til sine kvenske røtter helt siden hun var liten.

– Vi satte opp et teaterstykke kalt «Havlandet» som handlet om min forfars liv og virke, minnes Rasmussen om sin bakgrunn knyttet til kvenfolket.

Utforske identitet

Hun kan også fortelle at hun nettopp har fullført et årsstudium i kunst og design ved Universitetet i Sørøst-Norge, hvor hun i flere av oppgavene jobbet med å inkorporere og utforske egen kvensk identitet.

– Det har gitt rom for mange spennende samtaler. Det har også gitt større bevissthet rundt det kvenske, og identitet generelt, sier hun.

Nå som studiene er over og sommeren er godt i gang, skal tiden i hovedsak gå til å slappe av. Senere, sier hun, skal hun sakte, men sikkert planlegge flytting.

– Jeg var på Kiss-konserten den helga som var nå, og det var skikkelig stas. Så nå er det tilbake til pakking og flytting igjen, og etter det skal det slappes av litt til, bekrefter hun.

Vil lage egen drakt

Fremover forteller Rasmussen at hun har en langsiktig plan om å en dag lage en egen drakt. Med elementer og inspirasjon fra steder hun har bodd, og ting hun føler tilhørighet til. Deriblant også det kvenske.

– Jeg har lært meg å veve med grindvev, og ble skikkelig bitt av basillen. Så jeg forventer å lage mange bånd fremover, sier Rasmussen.

Når hun er ferdig med flyttingen, så bor hun i Ski. Hun forteller at hun definitivt har planer om å være med på flere kvenske aktiviteter når hun har fått slått seg til ro der.

– Blir heldigvis ikke å bo så langt unna nærmeste lokallag, så jeg blir nok å finnes på både kurs og foredrag, avslutter hun.