Laksefiske på gamlemåten – stengselet ses uti elva på bildet – foregår i dag kun på kortvarig basis etter grundig søknad om dispensasjon. Noe arrangøren fikk innvilget i forbindelse med Elvebåttreffet i Lakselva i august i år. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for en ny sending her på Ruijan Radio.

I dagens program får dere høre at en kjent laksefisker i Lakselv mener at myndighetenes forbud mot stengselsfiske har ødelagt en viktig kvensk kultur. Samtidig benytter vi anledningen til å snakke om hvordan man før i tiden drev det tradisjonsrike, gamle stengselfisket. Det var særlig mange kvener som drev med dette, og vi skal også bli noe klokere på hvordan man rent fysisk setter opp et slikt steng eller stengsel.

Storfjord Språksenter ligger som mange vet i Skibotn i Troms, og der har de for nokså kort tid siden ansatt ny daglig leder. Vi tok en prat med den nye lederen, ett av spørsmålene er naturligvis om satsingen fortsatt vil inkludere kvensk. Svaret, kan vi røpe, er naturligvis ja.

Et annet spørsmål dreier seg om teater. Er et eget, nasjonalt teater viktig for kvensk kultur, kan man kanskje spørre? Ja, svarer en professor som vi også har med oss i dagens sending.

Språkhjørne er en fast gjenganger på Ruijan Radio. Her blir du og resten av lytterne kjent med ord og uttrykk på hjertespråket, og selv om vi neppe blir flytende i kvensk av å høre på, så blir vi i det minste noen ord klokere. Og ord for ord, i sending etter sending, vil på sikt øke forståelsen, det satser vi på. I dagens utgave skal Ruijan Kaikus medarbeider Pål Vegard Eriksen snakke med Line Evensen fra kultursenteret i Kåfjord.

Da høres vi.