Skuespillerne i «Näkymätön kansa – Det usynlige folket» imponerte under urpremieren. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Lot seg imponere av Kvääniteatteris første forestilling.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Ruijan Kaiku fikk en prat med fylkesrådsleder i Troms og Finnmark fylkeskommune, Kristina Torbergsen, like i etterkant av Kvääniteatteris urpremiere av «Näkymätön kansa – Det usynlige folket» på Halti kulturscene. Hun hadde tidligere samme dag vært med som fylkeskommunens eierrepresentant da stiftelsesdokumentene til Kvääniteatteri AS ble signert.

– Dette var en forestilling som gikk rett i hjertet og rørte meg. Det gjør meg glad at vi i dag, endelig, har et teater på plass. Gratulerer med dagen til alle oss, sa fylkesrådslederen.

– Det er helt fantastisk at det var en fullsatt sal her i dag, ikke minst responsen fra publikum. Det at man klarer å presentere noe så alvorlig og vondt på en så morsom måte tror jeg både gjør at det fenger litt ekstra og at man kjenner seg igjen i historien, men også at vi gjennom den humoristiske tonen klarer å ta alvoret inn over oss, sa hun.


Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen. Bildet er fra en annen anledning. (Kuva: Sunniva Gaski/Altaposten)

– I dag har jeg lært at det kvenske kanskje er like vanskelig som det samiske, og at man ikke helt vet hvor man skal plassere seg i dette bildet, og at det kanskje ikke er en måte å plassere seg der, men bare være i det, sa Torbergsen.

Fylkesrådslederen er fornøyd med at Kvääniteatteri skal ut på den nasjonale scenen og stå på Nationaltheateret.

– Kvener er en minoritet i Norge. Det at minoritetsspråket skal på den nasjonale scenen viser også hvilke status kvener skal ha i Norge, sa fylkesrådslederen.

Starten på noe stort

Leder i Kvääninuoret/Kvenungdommen, Åsne Kummeneje Mellem, var en annen som var til stede på urpremieren. Også hun var fornøyd:

– Jeg er lettet. Det var deilig å endelig få se det som vi har hørt så mye om, så lenge. Jeg hadde ikke så høye forventninger da jeg gikk inn, men nå er jeg blåst av banen. En veldig god følelse.

– Forestillinga utfordret alle følelser i kroppen, og det var veldig deilig. Det føles deilig å skulle kunne snakke om noe konkret som vi har sett, og ikke hva vi håper på eller tror, sa Mellem.


Åsne Kummeneje Mellem tror Kvääniteatteri kan være starten på noe stort. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Jeg tror forestillinga kan nå inn hos alle. Det var så mye forskjellig og så mange innfallsvinkler, og de avbrøt hverandre hele tiden med nye. Dette er mer allment enn man skulle tro.

–  Dette er starten på noe stort. Og råbra, sa Mellem.

Over all forventning

En annen som var tilstede på urpremieren var Raymond Olufsen. Han er daglig leder i Vadsø kvenske språksenter og er valgt inn i det nye, ordinære styret i Kvääniteatteri AS. For ham var dette en gledens dag:

– Jeg er utrolig stolt. Dette stykket var over all forventning, og jeg synes de har vært ufattelig flink. Jeg har nesten ikke ord. Dette burde vært pensum på alle skoler i Nord-Norge, sa Olufsen.

I likhet med fylkesrådslederen mener også han at det er viktig at Kvääniteatteri skal til Oslo.

– Det er absolutt viktig, og jeg tror ikke vi kunne sendt noe bedre, sa han.


Nyvalgt styremedlem i Kvääniteatteri AS, Raymond Olufsen, var imponert og målløs etter urpremieren på Halti kulturscene. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Olufsen ser fram til den ferske rollen som styrerepresentant:

– Nå har de jo lagt lista så høyt, så hvis det fortsetter på dette nivået kommer det til å bli utrolig artig og storveis, sa Olufsen.

Les også:

«Det usynlige folket»: Eksemplarisk og forrykende