Fjorårets vinner: Kjersti Feldt Anfinnsen, «Årets kven 2022.» (Kuva: Marius Fiskum)

 

Tradisjon tro offentliggjøres 2023-vinneren på Kvenfolkets dag den 16. mars neste år. Og med det sagt er det herved åpent for å nominere kandidater.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Prisen «Årets kven» arrangeres av Ruijan Kaiku og Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto. Hensikten er å bidra til stolthet over det å være kven, samt skape positiv oppmerksomhet rundt kvenene og det kvenske.

Som det framgår av prisens navn skal den deles ut årlig. Vinneren mottar et diplom, en særskilt gave og en pengepremie på 5 000 kroner.

Årets kven: Kort historikk

  • I 2022 ble Katriina Pedersen den aller første «Årets kven.» Det var for hederlig innsats i 2021/22.».
  • I 2023 ble Kjersti Feldt Anfinnsen tildelt prisen.
  • Den 16. mars 2024 skal «Årets kven 2023» offentliggjøres.

Særlig innsats

Av statuttene går det fram at «Prisen tildeles en person som ved sitt navn, yrke eller gjerning har bidratt til eller bidrar til å gjøre det kvenske mer kjent i samfunnet i året som gikk, herunder også en person som har gjort eller gjør en særlig innsats på vegne av det kvenske folket.»

Les også: Årets kven 2022 er kåret: «En verdig og velfortjent vinner»

Videre heter det at «Også innsats for landets nasjonale minoriteter på et mer generelt grunnlag kan vektlegges. Kvener som gjør seg bemerket på andre områder i samfunnet er også berettiget som kandidater til prisen.»

Det er ingen forutsetning at prismottakeren må ha kvenske aner eller selv omtale seg som kven for å bli «Årets kven.»

Åpen nominasjon

Kandidater til utmerkelsen utnevnes gjennom åpne nomineringer. I henhold til statuttene kan hvem som helst sende inn forslag på kandidater til utmerkelsen, aller helst med en begrunnelse slik at andre lesere kan se hva vedkommende fortjener en pris for.

Innsendte forslag bekjentgjøres fortløpende av arrangøren, og etter innledende avstemming går finalistene videre til en jury som utpeker vinneren.

Frist for forslag på kandidater er satt til fredag 16. februar 2024. Forslag sendes per e-post til redaksjonen@ruijan-kaiku.no og/eller post@kvener.no. Merk gjerne emnefeltet «Årets kven 2023.»