Vi hjelper deg. (Foto: Meg (Sander Larsson Framnes))

 

I dag er Sander og Bjørn Martin nok en gang gjenforent i studio, hvor de snakker om tøff teknologi i Børselv, vi skal høre intervju med ordføreren om noe grønne nyheter hos Ruijan og Altaposten, før de har trasig tekst om fekting. Vi skal ha Vi snakker kvensk så det holder recap, så avslutte med å dra frem en klassiker for hjemmelekse.

360-online presentasjon for Kvensk institutt

Kvensk Institutt i Børselv har sammen med MedXplore laget en informativ 360-foto presentasjon av Kvensk Institutt og byggene rundt. MedXplore jobbet hovedsakelig med e-læring for medisinstudenter i Oslo, hvor de kan- med hjelp av 360-foto, ta deg inn i f.eks. en blodåre eller hjertet for å se hvordan det er oppbygd. Veldig fancy!

De startet med prosjektet like før sommeren, og skal være publisert på deres nettside nå. Vi har skrevet en fin sak om den, så om dere er interesserte kan dere stikke hodet innom og lese litt mer om det i artikkelen linket under.

Link til 360-presentasjon: Teknologi for medisinstudenter skal virtuelt presentere kvensk institutt

Ruijan Kaiku går for grønt 

Ruijan Kaiku sammen med Altaposten ble nylig miljøfyrtårnsertifisert. Dette er vi utrolig stolte over, og i denne sendingen vil du høre et intervju gjort tidligere i uken med ordfører for Alta, Monica Nielsen (Ap).

Trasig tekst:

Dette er del av en heftig konfrontasjon mellom to unge gutter på en kai. Det ender med at dem fekter med hverandre, med tørrfisk som våpen.

«Tule vain tänne, niin kylläpä saatki. Senkin kurapaska!»
Se viskas toisen kuivankalan alas sööringille.

«Bare kom hit opp så skal du få. Di gorrhysa!»
Han slengte den ene tørrfisken ned til søringen.

Hentet fra BARNDOMSMINNER FRA MAGERØYA – DET HETE FESK.

Vi snakker kvensk så det holder:

I denne ukas episode spiller vi av de tre første intervjuene redaktør for Ruijan Kaiku, Arne Hauge, hadde med leder for Kven Østlandet Nils-Einar Ørnebakk.

Grunnen er at vi har tullet fælt med disse opptakene i filene, og forvirret rundt med ordren de skulle avspilles på. Nå får du dermed en kjempekul recap av de tre første spørsmålene, og neste uke følger de resterende tre.

Hjemmelekse:

Sander drar fram klassikeren- Norsk-Kvensk frasebok for pleie og omsorg, fra kvensk institutt, og den gjør et heftig comeback.

Oonka sinula paskahätä?        Har du avføringstrang?

Om noen slemme barn bøller med et annet lite stakkars barn:

Särjenkö net sinule?                     Skal jeg knuse dem for deg?

Miksi olet niin?                                Hvorfor er du sånn?

Nå skal du være riktig utrustet til ett eller annet.

Kväänintiima

Også denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.