Her er fra en gjenomgang med språkreirbarna og Trio Raisista før årets julekonsert i Nordreisa (Foto: Halti kvenkultursenter)

Halti kvenkultursenter og KvääniÄänii opplevde stor suksess med sin digitale julekonsert.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Over 700 personer har til nå fått med seg årets jouluhetki, julekonsert der KvääniÄänii, Trio Raisista og barna fra språkdusjen i Nordreisa, Kielitruisku Raisissa, bidro både med sang, julepyntlaging, historier og pynting av juletre. Det var Halti kvenkultursenter, KvääniÄänii og Paaskiviikko 2020 som sto bak konserten som på grunn av den pågående koronasituasjonen ble streamet.
– I en tid der koronasituasjonen gjorde det utfordrende med tanke på fysiske arrangementer, så var det på mange måter viktig å få til dette. Vi ønsker å holde trykket oppe med , så langt det lar seg gjøre, og det er også viktig for koret, aktørene og barna at ikke alt stopper opp, sier Pål Vegard Eriksen.

Gode tilbakemeldinger
Egentlig var det planlagt en fysisk konsert i Nordkjosbotn kirke lørdagen, men denne ble avlyst på grunn av koronasituasjonen. Eriksen vil likevel ikke kalle den digitale konsertvarianten for en dårlig løsning.
– Alt i alt er vi fornøyd med resultatet, og det er det som betyr noe. Nå fikk vi prøvd en digital konsertsending og gjort noen erfaringer, og det er jo noe som kan komme godt med. Det kan jo bli aktuelt å gjøre noe lignende i framtiden også, framholder han.

I følge Eriksen har de utelukkende fått positive tilbakemeldinger på arrangementet, og det gjelder både KvääniÄänii, Trio Raisista, Kielitruisku og lyd/bilde ved Jørn Holm AS. Det skal ha vært omtrent 100 seere som fulgte sendinga direkte på lørdagen, og i skrivende stund har den timelange konserten rundet 700 visninger på YouTube.

– Dette er vi veldig fornøyd med. Arrangementet vil ikke bli liggende på nettet, men noen av sangene skal legges ut hver for seg på kvenkultursenterets YouTube-kanal, røper han.

Kvenske julesalmer

Under konserten var de kvenske salmene i fokus, samt også noen tradisjonelle julesanger som er oversatt til kvensk. Kvenkoret KvääniÄänii fremførte «En etsi valtaa, loistoa», «Beetlehemin tähti», «Nyt loistaa tähtinen yö» og «Maa oon niin kaunis», mens barna i språkdusjen sang «joulu oon taas», «Loista, loista tähtinen» og «Joulupuu oon rakennettu».

Trio Raisista, bestående av Kristin Mellem, Øystein Fredriksen og Peter Vang, fremførte julesalmene «Armon lapset, kaikki täälä», «Tuikkikaa, oi joulun tähtöiset», «Mitt hjerte alltid vanker», «Stille natt» og «Oi jouluyö». Om førstnevnte forteller Kristin Mellem at salmen Armon lapset har stått i en særstilling blant kvenene gjennom generasjoner.

– Kvenene har mistet mye av sine tradisjoner, men vi som har jobbet med å finne tilbake disse salmene oppdaget at Armon lapset står i en særstilling. I veldig mange familier har denne salmen overlevd, forklarte hun under direktesendingen.