Sannhetskommisjonens leder Dagfinn Høybråten besøkte Kvenfestivalen Paaskiviikko lørdag formiddag. Kuva: Heidi Nilima Monsen

 

Lørdag formiddag besøkte Sannhetskommisjonens leder Dagfinn Høybråten kvenfestivalen Paaskiviikko i Nord-Troms.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiko.no

 

– Paaskiviikko er jo den største kvenske festivalen, så det har vært veldig viktig for oss å komme hit for å møte kvenene, sier Dagfinn Høybråten.

Besøket på kvenfestivalen i Nord-Troms var Høybråtens første offisielle oppdrag som kommisjonsleder, og et viktig ledd i kommisjonens grunnarbeid.
– Nå er det viktig for oss å gjøre mulighetene kjent for folk flest som er berørt av kommisjonens arbeid, at de kan fortelle oss sin historie og være med å legge grunnlaget for forsoningsarbeidet, sier kommisjonslederen.

Høybråten presenterte kommisjonens medlemmer og arbeidsoppgaver, og fortalte hvordan de skal jobbe framover. Han benyttet også sjansen til å be kvener ta kontakt med kommisjonen for å fortelle sine fornorskingshistorier.
– Vi har laget egne skjema, også på kvensk, som dere kan fylle ut og sende til oss. Vi tar også i mot historier på video og lydfiler, sier han.

Innledet på kvensk

Høybråten åpnet sin hilsen på kvenfestivalen ved å prøve seg på litt kvensk. Blant annet sa han navnet på Sannhetskommisjonen, Tottuuen- ja sovinonkommisjuuni, på kvensk.

– Jeg må innrømme at jeg trenger manus for å si det kommisjonsnavnet på kvensk, ler han hjertelig.