Dukkekarakterene Eilif og Alida er skapt for å appellere både til barn og voksne. Foto: Heidi Nilima Monsen

 

På dagtid deler gjerne Eilif og Alida sine kvenske historier med barna, men når bingohjulet snurres i gang på kvelden kan ordforrådet friskne til. 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Dukkekarakterene Eilif og Alida, skapt av Ørjan Steinsvik og Lise Brekmoe, er to eldre mennesker som gjennoppdager det kvenske språket. I forestillingene som er for barn, tar de ungene med seg på et lite mysterium hvor de skal løse gåter sammen med Eilif og Alida.

Positiv mottakelse

Under Kvenfestivalen i Vadsø hadde de to forestillinger for barna.

– Vi er positivt overrasket over hvor engasjert ungene blir når de er på denne forestillingen. De er skikkelig med og roper at de vet svarene på gåtene. Noen har også kommet til oss etterpå og fortalt at de skjønte alt vi sa på kvensk. Det er veldig gøy, så vi bare storkoser oss med dette, sier Ørjan.

Frisk bingo

Under Paaskifestivalen har det blitt mest bingo for voksne med godeste Eilif og Alida.
– Det er et helt annet konsept. Det er de samme dukkene og de samme karakterene, men tilpasset et voksent publikum. Da får vi se Eilif og Alida med friskere språk og kanskje ikke like barnevennlige trekk, sier Ørjan.
– De har strengt tatt ikke så mange vennlige trekk i det hele tatt, legger Lise til og forteller at de to gamlingene kan være både litt ufin og brysk, og ikke minst dønn ærlig.
– De er litt sånn som mange av våres besteforeldre. Jo eldre man blir, jo frekkere har man lov til å være, sier Lise.

– Så det er ikke bare å «komme her og komme her» under bingoen?
– Helt klart ikke. Det vi egentlig håper på er jo at vi selv vinner bingoen. For da hadde vi jo gått i pluss på det her, og det hadde jo vært kjempegreier, ler Eilif. Nei Ørjan. Eller var det Eilif som sa dette? Av og til er det nesten vanskelig å vite hvem som egentlig er hvem.

– Eilif og Alida lever jo litt for bingoen, så de tar det nok litt for seriøst til tider. Så det er ikke en gang sikkert at alle de som kommer får lov til å være med å spille bingo, sier Lise.
I tillegg til bingo, så blir det musikk med riksspillemann Daniel Wikslund fra Tornedalen og danske Simon Don Eriksen på deres Eilif og Alida-show.

Flere inspirasjonskilder

Steinsvik og Brekmoe forteller at karakterene Eilif og Alida har flere inspirasjonskilder.

– Vi har jo på en måte vokst opp med disse karakterene her. Eller ihvertfall noen med disse karaktertrekkene. Vi kjenner vel alle her oppe noen eldre personer som kanskje har noe ekstra på innerlomma på fest, og kommer med litt-på-kanten-vitser og påståelige utsagn, ler Ørjan.

– Jeg har også henta stor inspirasjon av mine egne besteforeldre. Bestemor hadde en ganske skarp tunge, og en gang fikk hun bestevenninna mi til å begynne å gråte så vi måtte dra derifra. Så jeg har lært fra de beste, flirer Brekmoe som sier at hun personlig elsker sterke karaktertrekk, og blir lett inspirert av dette.

Men duoen er ikke redd for at noen skal bli støtt av de to sleikjefta gamlingene.
– Vi er av den oppfattelsen av at de som kommer på disse arrangementene er alle voksne mennesker, og blir man støtt så er faktisk det også lov. Men det er ikke et mål at noen skal bli støtt av dette, sier Ørjan som presiserer at det hele gjøres med et glimt i øyet.

Duoen har opplevd flere ganger at folk sier at de kjenner igjen noen i disse dukkekarakterene.
– Jeg tror nok at de fleste i Finnmark og Nord-Troms kjenner noen som ligner litt på Eilif og Alida, og det gjør jo at dette blir artigere. For det er jo noe med det å le med og ikke av, synes Lise.

I kveld er Eilif og Alida på grendehuset i Kvænangsbotn, og lørdag kveld blir det bingo på Halti kultursenter.

Ørjan Steinsvik og Lise Brekmoe forteller at karakterene Eilif og Alida har flere inspirasjonskilder. Kuva: Heidi Nilima Monsen