Kesä Pohjais-Norjassa, ja lapset leekathaan ulkona. (Illustrašuunikuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Utdanningsdirektoratet fikk søknader for 2,4 millioner mer enn de hadde til rådighet. Dermed fikk de fleste barnehager langt mindre enn omsøkt.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Prosjektstøtten bidrar til at barn får møte kvensk språk og kultur gjennom lek, aktiviteter og fortellinger i barnehagene og i nærmiljøet.

Det sier Mari-Louise Pabsdorff til Ruijan Kaiku. Hun er seniorrådgiver i avdeling for inkludering og pedagogisk støtte hos Utdanningsdirektoratet (Udir).

Mari-Louise Pabsdorff (Kuva: Koulutusdirektoraatti)

Udir tildeler prosjektstøtte til barnehageeiere som vil gjennomføre prosjekter i sine barnehager for å fremme kvensk språk. De siste årene har direktoratet hatt en økning i antall søknader og barnehager som mottar midler.

– Arbeidet er viktig for å bidra til å bevare og fremme kvensk språk, og kan bidra til at flere barn velger opplæring i kvensk eller finsk som andrespråk når de kommer over i skolen, sier Pabsdorff.

For liten ramme

Direktoratet opplyser overfor Ruijan Kaiku at de i 2024 mottok søknader fra 22 barnehager på til sammen 3,2 millioner kroner. Rammen de hadde til rådighet var imidlertid kun på skarve 800 000 kroner.

Det ble med andre ord søkt om 2,4 millioner mer enn Udir hadde i potten.

På bakgrunn av mange gode søknader, opplyser de, ble imidlertid bevilgningene økt til 1,5 millioner, som ble tildelt til 18 av barnehagene.

Det er fortsatt 1,7 millioner mindre enn den samlede søknadssummen. I ett av tilsagnsbrevene som Ruijan Kaiku har sett, som ble sendt ut i november i fjor, forklarer direktoratet at de på bakgrunn av dette var nødt til å fordele midlene «på best mulig måte.»

Her er oversikta over fordelinga som ble gjort i 2024:

(Saken fortsetter under)

Barnehage Beløp Kommentarer (Udir)
Ameliahaugen (Tromsø) 100 000
Olderdalen, Birtavarre, Goržži mánáidgárdi 300 000 Kåfjord kommune. Tre barnehager søkt felles.
Høgegga, Leirbukt, Sørkjosen, Oksfjord 260 000 Nordreisa kommune søkt for fire barnehager
Kirkebakken 65 000 Samarbeider med de kommunale barnehagene i Nordreisa.
Glimmerstua 65 000 Samarbeid med andre kommunale barnehager i Vadsø
Vestre Jakobselv 65 000 Samarbeid med andre kommunale barnehager i Vadsø
Lomakka 65 000 Samarbeid med andre kommunale barnehager i Vadsø
Maurtua 65 000 Samarbeid med andre kommunale barnehager i Vadsø
Stubben 65 000 Samarbeid med andre kommunale barnehager i Vadsø
Bærtua (Porsanger) 150 000 Deler erfaringer med andre barnehager
Furuly (Alta) 100 000 Samarbeidsprosjekt mellom Furuly, Åsen og Furua
Åsen (Alta) 100 000 Samarbeidsprosjekt mellom Furuly, Åsen og Furua
Furua (Alta) 100 000 Samarbeidsprosjekt mellom Furuly, Åsen og Furua
Totalsum 1 500 000  

 

Oppfordret til samarbeid

I det nevnte tildelingsbrevet oppfordrer også direktoratet «alle som får midler til å se på mulighetene for samarbeid og deling av kunnskap og ressurser, slik at fest mulig barn kan dra nytte av tiltakene.»

– Gjennom søknadene ser vi at flere barnehager har et godt samarbeid, og deler kunnskap og erfaringer seg imellom. Det synes vi er positivt, sier Pabsdorff.

Oversikten viser at tilskuddsmottakerne fordeler seg mellom én privat barnehage i Tromssa/Tromsø, tre offentlige barnehager i Kaivuono/Kåfjord, fire offentlige og én privat i Raisi/Nordreisa, fem offentlige barnehager i Vesisaari/Vadsø, én privat barnehage i Porsanki/Porsanger, og tre private barnehager i Alattio/Alta.

Bærtua barnehage i Porsanger, med 150 000 kroner i tilsagn, fikk mest av alle. Videre kan vi se at noen barnehager fikk 65 000 kroner, mens andre fikk 100 000.

At fordelingen ikke er gjort flatt mellom barnehagene skyles blant annet vurderinger av søknadene opp mot formålet med ordningen, at det er søkt om støtte til ulike aktiviteter, og ikke minst at det er søkt om ulike summer, opplyser direktoratet.

Nye muligheter

Som nevnt var det også fire barnehager som ikke nådde helt opp i denne omgang. Det gjelder Furuslottet barnehage og Oteren barnehage i Omasvuono/Storfjord, Skytterhusfjellet i Kirkkoniemi/Kirkenes og Børselv barnehage i Porsanki/Porsanger.

Disse er velkomne til å søke på nytt ved neste anledning, uttaler direktoraet overfor Ruijan Kaiku.

Det legges opp til ny utlysning av «Prosjektstøtte til barnehageeiere for å fremme kvensk språk i Troms og Finnmark» høsten 2025. Konkret dato for utlysning og søknadsfrist er ikke fastsatt, men vil ifølge direktoratet bli annonsert i god tid før utlysningen.

Allerede nå kan det være verdt å merke seg presiseringene fra forrige gang, om at «formålet med prosjektstøtten er å legge til rette for at kvenske/norskfinske barn får mulighet til å lære og utvikle sitt kvenske språk i barnehagen.»

I tillegg heter det at det er «viktig med god videreføring av kvensk i overgangen til skole. Søknader med dette formålet, og som inkluderer både barnehager og skoler, vil også bli vurdert.»

Les også:

Vil ta språkdusj opp til småtrinnet