Kristin Karlsen driver Kongla handleri midt i Storslett sentrum. Hun har nettopp tatt inn kvenske håndflagg, noe kunder i hele landet har satt pris på. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Flere butikker i Nordreisa sender kvenske håndflagg og balkongflagg til kunder i hele landet. – Har sett en markant økning i salget, og egentlig alle produkter som har med det kvenske å gjøre, sier Gro Pedersen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– På nettbutikken får vi bestillinger fra hele landet. Det sier Kristin Karlsen, som er daglig leder på Kongla handleri.

Hun sier at det bare er noen uker siden hun tok inn kvenske- og samiske håndflagg, for å være klar i anledning Samefolkets dag 6. februar og Kvenfolkets dag 16. mars, og at tilbakemeldingene fra kundene har vært gode.

– Kundene synes det er veldig fint, og salget har vært bra, både i butikken og på konglahandleri.no, som er nettbutikken vår, sier Karlsen.

Les også: Har sendt ut nesten to tusen kvenflagg

Kongla handleri ble etablert i 2021 og er lokalisert på Lykkesenteret på Hansinkenttä/Storslett. Herfra selger de blant annet interiør, gaveartikler, hobbyartikler og klær.

Karlsen er heller ikke fremmed for å ta inn flere kvenskrelaterte produkter:

– Akkurat nå har vi kun håndflagg, men jeg er på utikk etter flere kvenske ting. Men det er ikke så lett å finne, med mindre man lager det selv, sier hun.

Sender mye sørover

Også på Kronebutikken i Rässikäinen/Sørkjosen går salget av kvenske håndflagg unna.

– Jeg har solgt mange flagg, særlig i turistsesongen. Det er mange turister som har en relasjon til det kvenske, og det er folk i alle aldre, sier innehaver Hilde Marie Lund når Ruijan Kaiku er innom.

Kronebutikken har ikke egen nettbutikk, men det later ikke til å være et hinder for verken kundene eller butikken.

– Jeg sender over hele landet, og har sendt mange håndflagg sørover, sier Lund.


Kronebutikken har ikke nettbutikk, men sender også kvenske håndflagg til kunder i hele landet. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Selv om utvalget på forskjellige flaggstørrelser begrenser seg til håndflagg, har Kronebutikken en rekke andre kvenskrelaterte produkter inne:

– Jeg har blant annet kjøleskapsmagnet, strykemerker til klær og koffertlapper med kvenflagget på, og kaffebrikker i skinn med kvenrosa på, sier Lund.

– Og kundene er interessert i disse tingene?

– Ja, det går veldig mye av det.

På spørsmål om hun har merket noen endring i salget av kvenskrelaterte produkter de siste årene, svarer Lund slik:

– Særlig det siste året har det vært en veldig blomstring, sier hun.

Ser markant økning

I butikken på Halti kan Gro Pedersen bekrefte en blomstring i salget:

– Jeg har sett en markant økning i salget av kvenflagg, og egentlig alle produkter som har med det kvenske å gjøre, i løpet av de to årene jeg har jobbet her, sier hun.

Pedersen jobber for Halti SA, som blant annet holder fortet i Halti-butikken på vegne av Halti kvenkultursenter, Nord-Troms museum og Halti nasjonalparksenter, som alle er lokalisert på bygget.

Det er kvenkultursenteret som selger de kvenske flaggene, som blant annet inkluderer håndflagg, balkongflagg, vimpler og stangflagg.


Gro Pedersen selger kvenflagget i flere ulike størrelser. Her viser hun fram en flaggstangvimpel. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Daglig leder på Halti kvenkultursenter, Annie Blomli, sier at de jobber med bestillinger, slik at de forhåpentligvis har inne nok flagg inn mot Kvenfolkets dag.

Og om salget i den fysiske butikken på Halti går godt, så går den enda bedre i nettbutikken, opplyser Blomli:

– Det er større salg i nettbutikken enn på Halti. Vi pakker og sender til hele landet. Det er størst etterpørsel etter balkongflagg, men også større flagg, i tillegg til små markører som jakkemerker og kvenflagg-pin, sier hun.

Økende stolthet

Og det er kvenske markører folk vil ha, bekrefter Gro Pedersen, som ofte er den som møter kundene ansikt til ansikt:

– Det er ikke alle som har råd til en kvendrakt, men folk vil ha markører. Vi ser for eksempel at også den nye kleskolleksjonen «Paaski» selger godt.

– Eksempelvis er det mange menn som kjøper Vaimovoima-skjorta til kjærestene sine, og mødre som kjøper til sine døtre. «Heller Vaimovoima enn girlpower», sier de.

Hun røper at det også kommer en kolleksjon med barneklær etter hvert.

Les også: – Alle modellene har kvenske aner

Pedersen sier hun også merker seg at finlendere synes det er kult å komme til Nordreisa og oppdage de kvenske produktene, og at det selges en god del til dem også.

– Men vi selger mest til lokalbefolkningen. Vi ser at folk i alle aldre føler en stolthet til det kvenske, og det man før har gjemt bort har man nå lyst å pryde seg med, og skryte litt av. Det er en oppvåkning på gang, sier hun.

– «Den kvenske våren» er helt reell, fastslår Pedersen.