I stadig flere kommuner skal kvenflagget vaie over rådhuset den 16. mars. (Foto: Arne Hauge)

 

«En svært så hyggelig epost tikket inn.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var Norske kvener Ytre Oslofjord som fredag i forrige uke fikk gladmeldingen. Den kom fra René Rafshol, ordfører i Råde kommune i Viken fylke.

«Da har jeg bestemt etter fullmakten som er gitt til meg som ordfører at det skal flagges 16. mars på Kvenfolkets dag», skrev Rafshol til foreningen.

Som svarte med å melde på sosiale medier at dette ga grunn til jubel. Det går altså an, skrev foreningen i kjølvannet av nyheten fra Råde. Gratulasjonene lot ikke vente på seg, blant annet skrev NKF-leder Kai Petter Johansen dette:

«Det er så flott. Takk Råde kommune og gratulerer til alle kvener i regionen og gratulerer til alle som elsker mangfoldet vi har i Norge.»

Ordføreren skrev for øvrig at kvenflagget allerede er bestilt, samt at det også er sendt bestilling til de som skal henge flagget opp, at de legger oppgaven inn i sin kalender.

Vi tar med at Råde kommune ligger i landskapet Østfold, og at den har 8 543 innbyggere (statistisk sentralbyrå 3. kvartal 2022).

«Råde er ei bygd med mange kulturhistoriske funn, blant annet gravplasser ved Råde kirke og steinalderplasser – hvor de eldste er fra 3000 før Kristut ved Vansjø. […] Råde kommune har raushet, glede og respekt som sine verdier», kan vi lese på hjemmesidene deres.