Vi så for en kvensk versjon av Cast away i form av øde strender med hamrende bølger fra endeløs horisont, men fant dette. Ryddig, pent og sivilisert i havna i Inari. En diger fisk var oppe og vaket. Vi tror den var mindre sivilisert, og de store ringene ses ennå på bildet. (Alle foto: Arne Hauge)

 

Svære greier å dra på eventyrferd utpå der, krever mer planlegging.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Enaresjøen, Inarijärvi på finsk og Enare träsk på svensk, har sin egen bortgjemte plass i bevisstheten til mang en finnmarking. Vi har vårt Iesjávri, Finnmarks største innsjø og landets femtende største, men Enaresjøen stiller i en ganske annen divisjon. Den er enorm. Og bare så det er sagt, den har ødemark i mengder å by på.

Vår innsjø Iesjávri i hjertet av fylket er på drøyt 68 kvadratkilometer, med sine 1040 kvadratkilometer er nordfinlendernes innsjø femten ganger så stor. Den er likevel «bare» Suomis andre største, fordi øverst troner Saimen, Saimaa, med et areal på 1377 kvadratkilometer (innsjøen Suur-Saimaa). Og en samlet strandlinje for hele Iso-Saimaa innsjø-komplekset på utrolige 14 850 kilometer (wikipedia). Det er langt å padle det, stadfester vi uten å ha prøvd.

Jo, navnet Enaresjøen har over seg et smått mytisk sus av villmark. En villskap vi så null til idet vi stakk innom.

Det krydde av liv i gatene i sentrum.

Det var en vakker, vindstille sommerkveld. Utenfor munningen av Juutuanjoki lå havet flatt og manglet dessuten sin forutsatte enorme endeløshet, i gatene i tettstedet Enare eller også Inari loffet reinsdyr omkring, så dovne de liknet firbente zombier uten ambisjoner, knapt myggen gadd bevege vingene og gjøre ære på sitt stikkende kvenske navn. Mulig sääskien allerede hadde sett seg mett på turister? Vi tok bilder av dyra og kirka, fjæra og havna, så noen innfødte snakke om noe vi neppe forsto, og dro vår vei.

Vi tok bilde av kirken i Inari. Den var omringet av digre furuer og intet medgjørlig motiv.

Er det så mer å si om Enaresjøen? Ja, mengder. Liker du å fiske, så er nevnte pytt midt i blinken. Det er en grunn sjø med mye fisk, har du båt kan du også gjøre strandhugg på en av øyene. Besøker du ei øy om dagen året rundt er den utfordringen tatt på strak arm i løpet av snaue ti år, og i mellomtiden bør du ha kroket både diger ørret og røye, sik og harr samt en type laks som kalles saimaalaks. Vi fant bare oppskrifter på salmalaks på nettet, det blir liksom aldri helt det samme, så kanskje du som leser av Ruijan Kaiku vet noe om saimaalaks? Hadde vært artig å vite mer om denne antatt spennende fisken.

Enaresjøen har utrolig mye vann å by på. Det er stedvis særdeles villmark og aldeles herlig vakkert, bekrefter de som har tatt mot til seg, lastet båten og dratt på langhav.

Er Enaresjøen og stedet Enare i finsk lappland for øvrig verdt et besøk? Ja, men neste gang skal vi enten ut på bøljan blå og/eller overnatte. Hoteller fins, og en båt som kan være aktuell er M/Y Inari III. Den tar med folk i grupper ut på innsjøcruise, og er en elektrisk-hybrid katamaran med pen hvit farge og tilsynelatende ypperlige sjøegenskaper. Sikkerhet inkludert, ulikt dersom du padler inn i solnedgangen i et mer personlig og vanligvis mer spartansk framkomstmiddel. Enaresjøen besøkes årlig av mengder av ivrige sportsfiskere pådresset et par titalls kilo spinkel glassfiber, men husk at den sjøen er som et hav, med fare for rullende sjø og andre kano-kontradiktoriske forhold.

No niin. Hyvä matka. Good tur. Husk rugbrød og redningsvest.

Denne elektrisk-hybride katamaranen tar gjerne deg og gjengen din med utpå sjøen.