– Snart ferdige, sier avdelingsleder Mia Krogh, her sammen med utstillingsdesigner Morten Ranmar. (Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum – Ruija kvenmuseum)

 

I Vadsø jobbes det på spreng med kvenenes innholdsrike storstue.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Vadsøværingene er heldige. De har kvenenes nasjonalmuseum i pen gangavstand fra sentrum, og dessuten gratis inngang ut året. Vi tilreisende får nøye oss med gratis inngang i selve åpningshelga, blant annet til museets åpningsforestilling «Tervetulemaa kothiin – Velkommen hjem.»

– Vi ønsker at folk skal føle museet som sitt. Derfor gir vi lokalbefolkningen gratis inngang i utstillinga ut året, og innfører samtidig årskort som gir inngang til utstillingene gjennom hele året. Årskortet for 2021 blir gratis for innbyggere i Vadsø kommune, sier avdelingsleder Mia Krogh ved Vadsø museum, Ruija kvenmuseum.

Der er hun og kollegene i hektisk avslutning av oppussing. Det nærmer seg gjenåpning, dag og dato er torsdag 26. august, med taler, hilsninger og kulturinnslag på Vadsøs kulturhus Nobile. Det blir snorklipping og omvisning, med fagseminar dagen etter. Som kjent går den store Kvenfestivalen parallelt i byen øst i Finnmark, og Krogh bekrefter å stå på for å bli ferdig.

Nå i starten av august kommer også de siste tingene på plass på utsiden av museet. (Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum – Ruija kvenmuseum)

– Det er svært hektisk for våre ansatte. Utstillingen skal ferdigstilles, det monteres og programmeres og redigeres av utstillingsdesignerne. Tekster skal oversettes, plutselig er småtteri uteglemt og må fikses i en fei. Det skal flyttes inn i kontorer, ordnes museumsbutikk og museumssamlinger, sier Krogh, og tilføyer at oversettelsene tar Kvensk institutt seg av. Det er kort sagt mye folk i sving før et arrangement som også sendes digitalt på nettet, kan vi minne om.

Før som nå, ankomst Vadsø betød et mer eller mindre ublidt møte med ishavet. Ishavet er da også med i tittelen på hovedattraksjonen, den nye basisutstillingen «Kohtaaminen Jäämeren kans – Møtet med Ishavet.» Kvensk/norskfink kultur og historie:

– I tillegg til å fortelle historien, har det vært viktig for oss å få fram at kvener og norskfinner er et folk som den dag i dag fortsatt finnes, og bidra til å løfte fram stolthet og tilhørighet til denne kulturen, sier avdelingslederen.

Illustrasjon av hvordan det kan se ut når museet åpner den 26. denne måneden. (Illustrasjon: NO PARKING)

I skrivende stund ligger gjengen faktisk før skjema. Noe utstillingsdesigner Morten Ranmar er fornøyd med.

– Det er fortsatt mye å gjøre før alt er klart, men vi gleder oss veldig til å endelig vise publikum det vi så lenge har jobbet med, sier Ranmar.

Foruten ny utstilling får museet oppdaterte lokaler. Kafeen, butikken deres, formidlingsarealer og magasinene til samlingsforvalting og konferanserom.

Det var i 2018 at museet endelig fikk penger til ombygging av det tidligere NRK-bygget i Vadsø. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er i dag lokalmuseum for Vadsø og bygdene rundt, samt nasjonalt ansvarsmuseum for kvensk/norskfinsk kultur og historie.