Denne uka lærer Lennart Jenssen (14) mer om det å jobbe på kvenske arbeidsplasser. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Denne uka har Kvænangen barne- og ungdomsskole praktisk yrkesorientering for niende klassetrinn. Lennart Jenssen (14) valgte seg jobber på det kvenske området.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Lennart Jenssen fra Burfjord i Kvænangen skal være tre dager ved Halti kvenkultursenter IKS og to dager hos Ruijan Kaiku.

– Jeg skal se på hvilke arbeidsmuligheter som finnes og lære noe om hvordan det er i arbeidslivet, sier unggutten.

Les også: Lennart gratulerte kommunen med dagen på kvensk

«Formålet med praktisk yrkesorientering er å la de unge få direkte kontakt med yrker og arbeidsliv og et visst personlig kjennskap til arbeidsrytme og -miljø», heter det av informasjonen fra skolen.

Kvensk på skolen

Jenssen har hatt kvensk på skolen noen år i Kvænangen og sier han trives godt med det.

– Interessen startet med et besøk av Paaskiturneen på bibliotek og kulturbussen da jeg gikk på 5. trinn. Vi fikk et lite hefte med enkle ord på kvensk som fanget min oppmerksomhet. Jeg husker spesielt at jeg synes ordene tulitikko, som betyr fyrstikk, og tulitikko automatikko som betyr automatisk fyrstikk eller lighter, var morsomme, sier han.

– Jeg ønsket å lære mer, og høsten etterpå begynte jeg på kvensk.

Jenssen forteller at han også har hatt praktisk nytte av å kunne noe kvensk.

– En gang vi var på et kjøpesenter i Finland, var det en ansatt som bare snakket finsk, og pappa skulle ha ny bukse. Da måtte jeg hjelpe med å finne riktig størrelse, og det klarte jeg, sier han.

På Halti har Jenssen hengt opp kvenske ordkort for å synliggjøre språket for ansatte og besøkende. (Kuva: Tove Raappana Reibo/Halti kvenkultursenter)

Usikker på framtiden

Jenssen har ikke gjort seg noen store tanker om hva han skal bli når han blir stor, men kanskje noe innenfor helse.

Les også: – Lennart liker alt som er kvensk

– Jeg engasjerer meg for det kvenske, derfor ønsket jeg å prøve meg på en arbeidsplass som jobber med det. Det er variert og spennende. Det kan selvfølgelig være en mulighet å jobbe med det kvenske også, sier han.