Henrik Madsen fra Kvenungdommen ønsker å synliggjøre kvensk kultur. (Foto: privat / Tale Igeland Eilertsen)

 

Henrik Madsen ønsker seg en mer synlig kvensk kultur.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

På Kvenfolkets dag, 16.mars, holdt Henrik Madsen fra Kvenungdommen et lærerikt foredrag om kvensk kultur. Etter foredraget tok han seg tid til en kjapp prat med Ruijan Kaiku, og kunne fortelle at i tillegg til å skrive til media, har mye av dagen hadde gått til å finne stedene som heiset det kvenske flagget.

En pådriver

– I dag har jeg løpt rundt om kring i Bergen for å ta bilder flaggene, samle de sammen, det er gøy å se, sier han.

Les også: Mangel på kunnskap om våre nasjonale minoriteter

Madsen er en student på 28 år, og ble nylig valgt inn i styret til Kvenungdommen. For han er det viktig at det kvenske folk og kvensk kultur synliggjøres i hjembyen Bergen. Han har vært en av pådriverne for å få det kvenske flagget heiset i Bergen, både på kommunen sin side, men også ved Universitetet i Bergen.

Fikk tak i flagg

– Første gang det ble flagget i Bergen var i fjor. Da flagget man utenfor kommunehuset, det gjør man jo i år også. Også flagget man ved universitetet, da brukte de et flagg de lånte av meg, i år har de fått tak i sitt eget flagg. I år flagget de til og med ved det samfunnsvitenskapelige fakultet, sier Madsen.

Han legger merke til en kvensk oppvåkning blant ungdommen, han er selv en av dem. Det er ikke mange år siden han selv oppdaget sin kvenske bakgrunn. Raskt la han merke til at det var vanskelig å finne informasjonen han søkte om det kvenske i Bergen.

– Når jeg begynte å lese meg opp på kvensk kultur og bakgrunn så fant jeg ingenting her i Bergen. Jeg merket at den eneste måten jeg kunne engasjere meg i kvensaken var å bli fullt medlem i Kvenungdommen, sier han.

Jobben som er gjort

Han hoppet inn i det hele med hodet først, og har trivdes godt med det. Han legger likevel vekt på at det burde være mulig å finne informasjon og kunne engasjere seg uten å måtte gå inn med altfor mye energi.

– Jeg ønsker å gjøre det mulig å kunne engasjere seg i kvensk kultur uten å måtte flytte ut av byen for å få det til, forteller Madsen.

Vi snakker videre om den kvenske oppvåkningen blant dagens ungdom, og Madsen er sikker i sin sak på at Kvenungdommen skal ha annerkjennelse for den jobben de har gjort for synliggjøringen av kulturen.

–Kvenungdommen, lenge før meg, har gjort en god jobb på å gjøre det til en synlig minoritet. At det er en levende kultur, levende språk og mange flere enn det man kanskje tror det er. Kvensk kultur synliggjøres på mange areaer, sier han avslutningsvis.