Med streaming på plass inviterer Troms fylkeskommune for andre gang til kvenseminar. (Skjermbilde)

 

Troms fylkeskommune valgte å streame også årets arrangement.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I forkant var det usikkert om det ville bli mulig å sitte i godstolen hjemme og følge med på årets store kvenske begivenhet i Tromsø. Kvenseminaret 2019. Seminaret ble holdt for første gang i fjor, det anses å ha alle forutsetninger for å bli en årlig begivenhet, og ble i fjor også streamet. Det betyr enkelt sagt at du ikke kan se og høre innleggene ved å klikke på en lenke på hjemmesiden til arrangøren.

«Det er ikke sikkert vi får det til i år,» svarte rådgiver Lene Hansen i Troms fylkeskommune da Ruijan Kaiku for fjorten dager siden sjekket opp saken. For mens seminaret i fjor ble holdt i bygget til Troms fylkeskommune, holdes det i år ved Universitetsmuseet, Tromsø museum. Likevel ordnet det seg, vi er kjent med at det er Salangen nyheter som har fått i oppgave og streame showet, og tatt i betraktning klokken som tikker ned på arrangørens hjemmeside, vil sendestart være rundt klokken 10.40, i dag torsdag 31. oktober. Her har du en link som leder deg til streamingen:

Kvenseminaret 2019

Spørsmålet man stiller seg i år, er hvordan framtiden ser ut for kvensk språk og kultur. Bakteppet for dette valget av tema er det internasjonale urfolksspråkåret, samt den nye oppgaven Troms og Finnmark fylkeskommune har fått med å forvalte de kvenske midlene fra Kommunal og moderniseringsdepartementet fra 2020.

– Det har skjedd en fantastisk blomstring i de kvenske miljøene de siste årene, som vi er veldig stolte over. Vi ønsker å være en positiv aktør som bidrar til god samfunnsutvikling i de kvenske miljøene. Vi håper at Kvenseminaret kan etablere seg som en viktig møteplass de kommende årene, heter det fra fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i en uttalelse på arrangørens egne sider.

Troms fylkeskommune nytter samtidig høvet til å utfordre kvenske organisasjoner og institusjoner til å gi sine innspill på de utfordringer og de muligheter de ser innenfor sine fagområder. Hva ulike aktører kan bidra med, er et spørsmål, et annet er hvilke forventninger man har til fylkeskommunen og andre samarbeidsparter. Kort sagt; hva må til for å lykkes, undrer arrangøren.