På denne illustrasjonen laget av Norconsult kan man se at nybygget til Ruija kvenmuseum er inspirert av de unike Varangerhusene. (Illustrasjon)

 

Nybygget til Ruija kvenmuseum er inspirert av de unike Varangerhusene. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I flere tiår har det vært jobbet med å etablere nytt kvensk/norskfinsk museum med nasjonal interesse i Vadsø, og etter at regjeringen i 2018 bevilget 43 millioner kroner fra Statsbudsjettet, er ombyggingen av det tidligere NRK-bygget nå kommet godt i gang.

–Det er utrolig gøy å følge med byggeprosessen. Nå kan man tydelig se hvordan nybygget er inspirert av varangerhusene, konstaterer avdelingsleder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Mia Krogh.

Skal være tilgjengelig

Den østligste delen av bygget er nå revet ned til grunnmuren og bygges i disse dager opp igjen med større takhøyde slik at det passer til utstillingen. Utvendig ser man at tilbygget har tatt utgangspunkt i Varangerhuset som er karakteristisk i området.

Krogh røper at selve bygningsmassen ikke blir spesielt større en tidligere, men bygget skal være mer funksjonelt. En installasjon i rett linje fra uteområdet til inngangen er tenkt å lede barns interesse inn mot museet. Samtidig vil den helt nye publikumsinngangen gjøre museet mye mer tilgjengelig. Første etasje skal vil huse både basisutstillingen og skiftende utstillinger, i tillegg til resepsjon, foaje, butikk, kafé, og Store studio som en kultursal. Et av NRKs gamle studioer og kontrollrom tas også vare på for å vise en del av NRK-historien fra Finnmark. Underetasjen er forbeholdt drift av museet, som magasiner og verksteder.

Når det gjelder fargepaletten har man tatt utgangspunkt i de grå sjøbuene i Ytrebyfjæra i Vadsø.

Oppdragsansvarlig og lokal arkitekt er Irene Jullum Hagen ved Norconsults avdelingskontor i Vadsø. Med seg på laget har hun utstillingsarkitektene Sami Rintala, Dagur Eggertson og Laura Kieler, som er arkitekter på internasjonalt toppnivå. De er prisbelønnede for sitt arbeid, har lang fartstid både innenlands og utenlands, og har gjort flere ting nordpå inkludert i Varanger tidligere.

Det nye inngangspartiet skal gjøre Ruija kvenmuseum mer tilgjengelig. (Illustrasjon: Norconsult)

Oversikt over fasaden til den gamle og nye delen av Ruija kvenmuseum i Vadsø. (Illustrasjon: Norconsult)

Uteområdet til Ruija kvenmuseum i Vadsø. (Illustrasjon: Norconsult)

Fargevalget skal være inspirert blant annet av sjøbuene i Vadsø. (Illustrasjon: Norconsult)