Kulturminner er viktige for landets felles identitet, men vel så viktige for egenidentiteten til landets ulik folkeslag. (Illustrasjonsfoto: Kulturminnefondet)

 

I helgen: Årets kulturminnedager.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tema for årets kulturminnedager er «Lære, bruke, bære,» og dagene markeres med en rekke spennende arrangement over hele landet. Det blir omvisninger, vandreturer, familiearrangementer, foredrag, håndverksverksteder, utstillinger, konserter med mer.

«Vanligvis foregår kulturminnedagene over en periode på ni dager i september, men i år vil det arrangeres kulturminnedager utover hele høsten. Dette er gjort for at de lokale arrangørene kan planlegge og tilrettelegge sine arrangement på en god og trygg måte,» heter det i ei pressemelding fra Norges Kulturvernforbund.

Sett under ett blir det i år mer enn 100 arrangementer rundt om i landet, i regi av lokale husflidslag, historielag, turgrupper, venneforeninger, museum og bibliotek. Mange av disse arrangementene vil foregå i den opprinnelige kulturminnedagsuken 5. til 13. september.

– Til tross for pandemiutbruddet er vi imponert og overrasket over hvor mange som også i år har ønsket å bidra med et lokalt kulturminnedagsarrangement. Vi har inntrykk av at arrangørene har hatt et sterkt fokus på smittevernhensyn slik at publikum kan være med på feiringen av vår fantastiske kulturarv på en trygg måte» sier generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne

Selv om vi har stor forståelse for at enkelte arrangører har valgt å utsette eller avlyse årets kulturminnedager så er det flere som har fått på plass et imponerende program for årets dager. Vi ser frem til mange flotte og spennende arrangement i blant annet Moss, Rendalen, Saltdal, Narvik, Porsanger og flere andre steder rundt omkring i hele landet, sier Skjetne.

Kulturminnedagene er en del av «European Heritage Days», et samarbeid mellom Europarådet og EU-kommisjonen, og er et av Europas største årlige kulturarrangement. I løpet av høsten vil den europeiske kulturarven feires med cirka 70 000 arrangement i over 50 land og med mer enn 30 millioner besøkende.

Du kan finne en oversikt over alle planlagte arrangement på Kulturvernforbundets hjemmeside og på Kulturminnedagenes facebooksider.