Pål Vegard Eriksen sammen med en av filmens hovedpersoner, Aase Olsen. – Jeg er fortsatt stolt over å være kvæn! smiler hun. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN.

 

«Eg trøsta ikke kjerringa. Det e ikke nokka stakkars deg. Eg bit tennene sammen. Når du ligger nede e Sisu stemmen som sier: Du gir ikke opp nå. I mårra e det en ny dag.»

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Filmen Sisu handler nettopp om den viljekraften som dukker opp hos kvenene når ting er som aller svartest. Når alt håp svinner hen, sier sisuen at du skal brette opp ermene og gå videre.

Den 17 minutterlange filmen er produsert av Eva Ch. Nilsen og Svein-Erik Andersen på oppdrag av kvenkultursenteret. De har fått hjelp av en faggruppe bestående av Sirkka Seljevold, Lisa Vangen og Pål Vegard Eriksen.

I tillegg til bilder fra arkivet til Nord-Troms museum, møter vi fortellerne Aase Olsen, Irene Olsen Dalvik og Rolf Bakkeslett i filmen. Førstnevnte syns det var litt rart å se seg selv på stort lerret: – Det var jo veldig uvant, men jeg syns filmen ble veldig bra, smiler Olsen som var tilstede under Paaskiviikkos filmvisning.

I filmen sier hun blant annet at hun var svært stolt av å være kven.
– Og det er jeg fortsatt!

Tilbakemeldingene fra publikum etter filmvisningen var svært entusiastiske:
– Jeg syns det var mange flotte bilder, og det gjorde det veldig levende. Ville gjerne sett mer av dette. Syns nesten filmen var for kort, sa Kjellrun Wilhelmsen som hadde tatt turen fra Østlandet for å få med seg festivalen.

Blant den lokale delen av publikum var det flere som syntes det var flott å se kjentfolk på bildene. En av damene kunne røpe at hun til og med kjente seg selv igjen på ett av sorthvittbildene.
– Jeg kan huske når det bildet ble tatt. Jeg hadde fått så fin sløyfe i håret, smilte hun.