Den lenge kjente forkortelsen STR-T kan snart være historie. Her fra feiringen av organisasjonens 40 års dag i juli 2021. (Skjermbilde instagram: tornedalingaristockholm)

 

Organisasjonen Svenska Tornedalingars Riksförbund, også kjent som STR-T, har nå besluttet å bytte navn. Endringen kommer som følge av et ønske om å være mer inkluderende. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Det melder STR-T selv på sine nettsider. Styreleder i STR-T, Eva Kvist, forteller at navnebyttet kommer av at mange føler seg eksludert av begrepet Tornedalinger.

– Begrepene Tornedalen og tornedalinger, som vi har i navnet vårt nå, henger geografisk sammen. Men vår minoritet omfatter også de som har andre identiteter. Mange kan være født og oppvokst og ha sin identitet utenfor den geografiske plasseringen Tornedalen, for eksempel i Malmfälten, Jukkasjärvi, Gällivare og Kiruna. Noen av dem kaller seg Kväner eller lantalaiset. Selv om minoriteten vår også inkluderer dem, føler de seg ikke knyttet til identiteten. Konseptene Tornedalen og tornedalingar kan oppleves som eksklusive. Det er viktig å inkludere hele minoriteten, sier Kvist.

Eva Kvist ble valgt som ny leder for STR-T i april 2021. (Foto: Pia Lakkapää)

Selv om avgjørelsen er tatt, er et nytt navn likevel ikke på plass. De ønsker nemlig forslag til det nye navnet fra både medlemmer, lokaforeninger og «andre idérike».

– Forslag mottas nå fra medlemmer, lokalforeninger og andre som er kreative. Det er viktig at det nye navnet er mer inkluderende enn i dag og ikke utelukker enkelte grupper, som for eksempel Kväner og lantalaiset, skriver STR-T i pressemeldingen.

Har du et forslag?

Å finne et nytt navn til en stor organisasjon som gjør mye forskjellig arbeid for mange ulike grupper er ikke nøvvendigvis så veldig lett. STR-T understreker selv at det er vanskelig å finne et navn som inkluderer alle identitetene, samtidig som det høres bra ut og ikke blir for langt.

– Selv i dag er det vanskeligheter med at det svenske Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset føler seg langt når du uttaler det eller skriver hele navnet.

En annen utfordring er at vinnerforslaget skal føles godt for de fleste av forbundets medlemmer.

Hvis du likevel brenner inne med et forslag som kan være av interesse for STR-T, oppfordrer de til å sende en e-post til arbeidsgruppen for navneendringen på info@str-t.com. Her jobber Terje Raattamaa, Maja Mella og Susanne Redebo med saken.

Forslagene samles nå inn fram til årsmøtet for 2022. Her vil det bli tatt en avgjørelse om hva det nye navnet skal bli.