Den kvenske språkkonsulenten i Kvænangen, Katriina Pedersen, fikk vise fram både kvenske gloser og tradisjoner som gjest på Eides Språksjov 2. juledag. (Foto: NRK, Eides språksjov, sesong 7 episode 10)

 

Katriina Pedersen bidro til både opplysning og morsomheter på kvensk i Eides språksjov på NRK i romjula. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

– Vårt langstrakte, vakre lang har flere offisielle språk. Ett av de er kvääni, eller kvensk, som vi sier på norsk. Det er et språk vi altfor sjeldent ser, hører eller prøver å snakke. Det skal vi prøve å gjøre noe med, sa Eide i introduksjonen til Katriina Pedersen.

Katriina Pedersen jobber for tiden som kvensk språkkonsulent på språksenteret i Kvænangen. En av hennes mange arbeidsoppgaver, som det også kommer fram på TV, er å gjøre offentlige dokumenter tilgjengelig også på kvensk. Mange som ikke vet noe særlig om kvensk historie og kultur, kan likevel ha registrert at det mange plasser i Troms og Finnmark er skiltet på tre språk; både norsk, samisk og kvensk.

– Det er språket vårt, så det er kjempefint å se det på skilt. Gjerne i sammenheng med det norske å samiske, forteller Pedersen til Eide.

Kvener ville ikke svare på finsk

Pedersen forklarer hvordan det endte opp med at hun nå kan kvensk så godt som hun kan. Det var nemlig ikke noe hun lærte som barn. Hun vokste opp med en finsk mor, og lærte derfor riksfinsk. Når hun ble eldre prøvde hun å snakke finsk med mange av de eldre kvenene i bygda, uten hell. Selv om de forsto hverandre, ville de ikke svare på kvensk.

– Jeg tenkte at det var viktig å snakke korrekt finsk, men når jeg snakket med eldre kvener, sa de bare «å så flott språk», så bytta de til norsk.

Pedersen valgte etterhvert å bevisst lære seg det kvenske språket, og heller ta det i bruk i samtale med kvenene. Det fungerte bedre.

– Da svarte plutselig på kvensk. Så det er en kulturell kode i språket, sier hun.

 

For mer informasjon og ikke minst morsomheter med kvenske gloser, ta en titt på programmet selv! Det er tilgjengelig for alle, og kan sees gratis på NRKs nettsider her.