På søndag er det den europeiske språkdagen. Den markeres i skoler med ulike språklige aktiviteter. (Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/Altaposten)

 

Den europeiske språkdagen finner sted hvert år den 26. september, en markering for å feire mangfoldet av språk i Europa. Dette inkluderer selvfølgelig kvensk.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Det er i alt 47 land som er medlem i Europarådet. I Norge markeres dagen med ulike arrangementer på høgskoler og universitet, og mange barnehager og skoler feirer dagen med aktiviteter som fremmer språklig mangfold.

Aktiviteter i barnehage og skole inkluderer plakater med hilsninger på forskjellige språk, flerspråklige verb og bildetema for å lære litt av andre språk.

Du finner også en håndbok på deres nettside, med 51 utfordringer som motiverer til å lære språk, til å bevege seg ut av komfortsonen sin, og bruke mulighetene som finnes til å øve på eller lære mer om et språk utenfor undervisningssituasjonen. Håndboken finnes på mange ulike språk, og kan lastes ned som pdf eller skrives ut. Språkutfordringene kan du også finne i appen Den hemmelige agentens språkutfordringsapp på Google Play eller Language challenges i App Store. Dersom du ikke vet hvilken utfordring du skal starte med, kan du snurre et lykkehjul og la det avgjøre for deg.

De generelle målsetningene for Den europeiske språkdagen er å:

  • gjøre offentligheten oppmerksom på viktigheten av språklæring og øke antall språk som blir lært for å spre flerspråklighet og interkulturell forståelse
  • fremme det språklige og kulturelle mangfoldet i Europa
  • oppmuntre til livslang språklæring i og utenfor skolen

Webinarer

Fremmedspråksenteret inviterer til språkdagskonferanse mandag 27. september med temaet Hvordan styrke språklæring gjennom god vurderingspraksis?

Konferansen er åpen for alle interesserte.

Multiling – senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo arrangerer en digital forelesning om flerspråklighetens historie med Aneta Pavlenko 24. september.

Igjen; tør vi minne om at det er stort behov for flere som lar seg motivere til å lære kvensk? Det er en jobb å gjøre, med tålmodighet kommer man langt, kan det oppfordres.