De får det til, kurs i kvensk inkludert: Raymond Olufsen er daglig leder for Vesisaaren kväänin kielisentteri, Vadsø kvenske språksenter.  (Foto: Arne Hauge)

 

Åpent for alle, enten du vil ta eksamen eller ei: Raymond og språksenteret i samarbeid med UiT og Kainun institutti.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– En ting er veldig viktig, og det gjelder dem som ønsker å ta eksamen etter kurset. De må melde seg som studenter ved Universitetet i Tromsø, og naturligvis melde seg på kurset vårt. Men det må skje innen onsdag 1. desember. Så det er ganske prekært med tid for dem som vil ta eksamen.

Det er Raymond Olufsen som sier dette overfor Ruijan Kaiku. Han er daglig leder for Vesisaaren kväänin kielisentteri, Vadsø kvenske språksenter AS. Det samlingsbaserte grunnkurset i kvensk gir ti studiepoeng, og Olufsen sier seg mer enn behjelpelig med å svare på spørsmål og hjelpe blivende kursdeltakere i mål med det formelle. Bare de tar kontakt med ham (se nederst i saken for epost og telefon). Eksamen, tar vi med, holdes i juni 2022.

Slipper å reise

Så er det kanskje andre i Vadsø kommune og kommuner tilknyttet Varanger som også ønsker å øke sitt kvenske ordforråd, dog uten eksamen. Hjertelig velkommen, lyder gladmeldingen. Da er det enklere samt bedre tid, det er bare å melde seg på hos Raymond, for kurset er åpent for alle. Påmeldingsfristen for dem som lar eksamen være eksamen og heller tenker kun praktisk på saken, er satt til 15. januar. Tolv dager senere, torsdag 27. januar, er det første kurskveld. I store studio hos Vadsø museum – Ruija kvenmuseum i Grensen 1, Vadsø.

Fordi kurset kjøres lokalt i Vadsø, blir det lite reising. Det betyr penger spart, for det er nemlig midler å hente i anledning personale som jobber i barnehage eller skole, og som altså ser seg tjent med økt kompetanse i kvensk språk. Det er utdanningsdirektoratet, de ønsker å bidra til å styrke språkkompetansen i kvensk og gir støtte på opptil 110 000 kroner per ansatt. Støtten går til eier av barnehage og/eller skole, og går til å dekke dekke utgifter relatert til gjennomføring av kurset.

Finfin anledning

– Sånn sett er dette en kjempeanledning. Skoleeier eller barnehageeier må bare regnskapsføre utgiftene sine, til vikarer, administrative kostnader, kost og losji og liknende, så får de pengene tilbake.

– Kjenne sin besøkelsestid og kvalifisere opp pedagogisk personale?

– Ja, absolutt. De bør se muligheten. Det er som sagt en kjempefin anledning, bekrefter språksenterlederen.

Der har vi det. En fin samarbeidsavtale der Vadsø kvenske språksenter tar seg av det praktiske, lokaler og påmelding og slikt, UiT gjennomfører eksamen på tampen av det hele, og Kvensk instituttet i Børselv leverer foreleseren. Nemlig Mari Keränen.

Ta gjerne kontakt

– Kurset gir en god innføring for dem som ønsker å lære seg mer av det kvenske språket. Totalt består det av seks samlinger som hver går over to dager, sier Olufsen, som minner om følgende viktige datoer:

Frist påmelding eksamen/oppmelding som student: 1. desember 2021.
Frist oppmelding til eksamen: 1. februar 2022.
Påmeldingsfrist kurs uten eksamen: 15. januar 2022
Kursstart: Torsdag 27. januar 2022.

Kontakt Raymond Olufsen på epost: raymond@kvenskspraksenter.com, telefon 477 16 979.

Også styreleder for språksenteret, Trygg Jakola, er først opp som kontaktperson. Han nås på epost: tryggjakola@gmail.com, telefon 952 00 258.