Forestillingen hadde premiere under Kvendagene i Vadsø 2020, men er nå tilbake på scenen. (Foto: Arkiv/Eili Bråstad Johannessen)

 

Rund av året med en historisk- og musikalsk forestilling, komponert av flere kvenske ildsjeler.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Med støtte fra Fritt Ord, Kulturrådet og Troms og Finnmark Fylkeskommune, og i samarbeid med Paaskiviikko 2021, setter Kultnett opp forestillingen Brev fra Elmine, som er klar for å innta Halti Kulturscene 25. november 19:00.

Forestillingen tar konsept og utgangspunkt i et manus i brevform skrevet av kvensk-historieinteresserte Trygg Jakola fra Vadsø. Brevene formidler migrasjonsfortellingen om kvenene og familien til Elmine Harila, som var 20 år gammel da hun kom til Vestre-Jakobselv i Finnmark i 1883.

De skriver om forestillingen:

«Søren Kierkegaard: «Livet kan kun forståes baklengs, men det må leves forlengs.» Et avsluttet liv virker så sammenhengende og meningsfullt. Når man står midt i det oppleves livet ofte sprikende og uforståelig. De som har slekt fra Troms og Finnmark har ganske ofte en identitet som består av flere kulturer, som både er forskjellige og overlapper. Forestillingen er et forsøk på å løfte frem kvensk kultur slik den kan se ut i dag.»

Harila er dessuten et vanlig navn i den kvenske bygda Vestre-Jakobselv, og de er ivrige på å ta tilbake kulturen og identiteten sin. Blant annet sett i det forhold at de var pilotbarnehage for Vadsø Språksenters språkdusj-forprosjekt.

Les om språkdusjprosjektet: Satte rekord over natta

Medvirkende er Inger Birkelund, som bisto Trygg Jakola i tekst. Nikolai Äystö Lindholm står for musikk, som freelance musiker. Han er tidligere sett i den kvenske sanggruppa KvääniÄänii under deres konsert på Kipparifestivalen i Børselv 2019. Bak konsept og regi står Ida Løken Valkeapää, som er medlem i den nordiske teatergruppen Subfrau, scenekunstduoen ELiDA og kunstnerkollektivet Soria Laboratoria. Video står Eili Bråstad Johannessen for, og som lydtekniker har de Tove Raappana Reibo.

Dette vil altså bli en skikkelig kvensk forestilling, kan det konkluderes.