En god plan for helgen: Det blir elvebåter i sving når brødrene Dagfinn og Øyvind Lindbäck viser gammeldags stengselsfiske. (Foto: Arne Hauge)

 

Skal ro i land nok en tradisjonsrik begivenhet ved Patosuanto.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det blir mange fine elvebåter å se fra tur-godstolen, for deg som har tid og lyst og anledning til å stille i Lakselv kommende lørdag. Nærmere bestemt Lakselva, hvor du må ta den korte bilturen opp til en idyllisk plass som heter Patosuanto. Elva renner nokså bred og avslappet der, det er rolige forhold for en tur med elvebåt.

«Elvebåter. Bålkaffe. Matservering og vafler. Leker for barn. Sosialt ettertreff (med værforbehold)», heter det fra invitasjonen som ligger ute hos blant annet Kvensk institutt.

Fire aktører står som arrangør av tilstelningen, nemlig Porsanger kvenske språksenter, Porsanger museum, nevnte Kainun institutti samt Ruijan kväänit – Lemmijokilaiset, Norske kvener – Lakselv.

Treffet på elvebredden foregår altså lørdag 27. august, fra klokken 13 til 16.

«Visning av stengselsfiske med Øyvind og Dagfinn Lindbäck. Velkommen på et spennende og koselig treff. Ta med stol», melder arrangøren.

Ruijan Kaiku har en rekke ganger vært på tilsvarende arrangement i Patosuanto. Les blant annet denne saken, fra i fjor sommer:

Elvebåttreff og elvebåtdåp i Lakselv

Her noen ord om selve plassen inkludert et godt råd til dem som vil fiske, hentet fra lakseelver.no:

«Patosuanto er et lengre stilleflytende parti, som er populært blant både lokale og tilreisende. Patosuanto er lett tilgjengelig fra både øst- og vestbredden av Lakselva. I de øvre delene former elva en dyp renne mot den vestre bredden, som du kan fiske fra begge sider. Videre nedover roer elva seg, og man får en jevn strøm over hele elveløpet. Her har man en ganske homogen elvestruktur, som igjen gjør at fisken har forskjellige standplasser jevnt fordelt over hele elva. Det mange derfor gjør feil, er å vade for langt ut. Rådet er og ikke vade i det hele tatt, da man ofte hører om fiskere som har vadet ut, for deretter å oppleve hoppende fisk bak seg.»

Velkommen til Patosuanto, et stilleflytende parti av Lakselva. (Kilde: Norgeskart)