Elinor Mogseth er medlem av Norske kvener Midt-Norge – Ruijan kväänit Keski-Norja. (Foto: Privat)

 

Jeg kjente på mine følelser for det forfedrene hadde gjennomgått, og tenkte at flagging utenfor rådhuset kunne være en fin måte å hedre dem på, sier Elinor Mogseth fra Norske kvener Midt-Norge. Og i kommunen, der fulgte varaordfører Mona Berger opp.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var for noen uker siden at Elinor Mogseth sendte en epost til Trondheims varaordfører Mona Berger. Saken gjaldt flagging på Kvenfolkets dag 16. mars, og denne uken ble det kjent; det blir flagging også i Trondheim, ved rådhuset.

– Ja, det blir flagging, det har jeg fått bekreftet. Jeg fikk nylig en epost fra varaordfører Mona Berger, der hun skriver at hun og ordføreren har hatt en dialog om saken, og bestemt seg for at også Kvenfolkets dag bør markeres, sier Mogseth, hun er medlem av Norske kvener Midt-Norge – Ruijan kväänit Keski-Norja.

– Dette syns jeg var veldig fint av Trondheim kommune. Det overrasket meg at de grep tak i det så fort, faktisk med en gang, for i mitt hode hadde jeg tenkt at kommunen kanskje kunne gjøre det neste år, sier Mogseth, som er halvt finnmarking og halvt trønder. Mor hennes er fra Nuvsvåg i Loppa, mormora fra Jøkelfjord i Kvænangen, og morfaren er etterkommer etter dem som på 1800-tallet kom fra Tornedalen. Elinor sier hun sikkert kunne vært i samemanntallet også, for det var jo et blandingsfolk, sier hun, på kysten av Finnmark og Nord-Troms.

Offisiell neste år?

Ideen til flaggingen dukket opp da Mogseth var på Sannhetskommisjonens åpne møte i Trondheim i januar i år, og fikk høre at det skulle flagges ved Oslo rådhus.

– Da kjente jeg på mine følelser for det forfedrene hadde gjennomgått, og så for meg var dette kunne være en fin måte å hedre dem på. At det måtte gå an å flagge også i Trondheim, sier Mogseth, som tok tastaturet fatt og skrev en epost til varaordfører. Mona Berger svarte slik:

«Nå har jeg hatt dialog med Rita Ottervik om dette. Vi vil legge til rette for at dere får flagget på rådhuset allerede i år 16.mars. Så kan dere søke om at Kvenfolkets dag blir en offisiell flaggdag i Trondheim fra neste år.»

Et svart hyggelig svar, kan det konkluderes.

Særlig de senere årene har det norske folk tatt til å bli mer oppmerksom på de mange ulike bakgrunnene vi har, selv om vi som Mogseth påpeker er norsk alle sammen. Den utviklingen setter hun stor pris på, sier hun.

Stolt av de unge

– Tidligere har jeg hørt foredrag om dialekter og hvilken betydning dialektene har for identiteten til folk, og da tok jeg til å tenke på mine forfedre. De som opplevde fornorskningsprosessen. Det må ha vært forferdelig trist å ikke få lov til å være trespråklig, å ikke få lov til å lære sine barn finsk og samisk, sier Mogseth, som setter spesielt stor pris på engasjementet til den kvenske ungdommen.

– De er virkelig opptatt av å synliggjøre denne delen av den norske befolkningen, det kvenske. Og de er stolte av det. Ungdommene i kvenforeningen er rett og slett fantastiske, sier hun.

Vi tar med at det nå er leder av Norske kvener Midt-Norge som tar seg av det praktiske, å sørge for at Mona Berger og Trondheim kommune får flagget i hus før Kvenfolkets dag. Vi tar også med at kommunens kommunikasjonssjef Harry Tiller offentlig har bekreftet forholdet, der altså Trondheim i år melder seg på blant byene som heiser kvenflagget den 16. mars.