Marja, Evgenii og Alina reiste hele veien fra henholdsvis St. Petersburg og Karelen for å delta på Arctic songlab i Alta. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

RUIJAN RADIO: Marja, Evgenii og Alina bruker popmusikk for å redde sine karelske språk. 

 

Lytt til Ruijan Radio

 

For et par uker siden sneik Ruijan Radio seg inn på presentasjonen av låtene som ble produsert under Arctic songlab, en musikk workshop som blir arrangert under Sami music week i Alta. Her traff Heidi tre musikere som hadde reist helt fra St. Petersburg og Karelen for å lage en poplåt med elementer fra de kvenske søsterspråkene vepsisk, ingerisk og votisk. Marja, Evgenii og Alina forteller litt om språkrevitalisering gjennom musikk. Vil vi også få en smakebit av låta de lagde da de var i Alta? Følg med på denne ukens sending.

Ruijan Radio har også denne uken leita litt i ulike hitlister. Heidi synes jo det er litt gøy å høre hva som rører seg på popfronten på ulike finske språk, og mener at det er som en helt ny språk- og musikkverden som har åpnet seg etter at hun begynte med radio. Nå håper hun bare at noen lyttere blir inspirert til å lage litt kvensk pop.

Det blir også ukentlig kvenfakta med Einar Niemi. Denne gangen forteller professoren litt om bakgrunnen rundt Kvenland-begrepet. Selvsagt blir det også servert en kvensk vits og hjemmelekse til Martin. Ukens sak denne gangen er opprettelse av Sannhets- og forsoningskommisjon i Sverige.

Denne ukens konkurranse er en fortsettelse fra forrige uke, og bortimot umulig å gjengi i skriftlig form. Så her må man lytte til sendinga for å få med seg spørsmålet. Send svar på sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP_RA. Du må også skrive navnet ditt i sms’en. Vinneren blir trukket ut til programmet neste uke.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

Lytt til RUIJAN RADIO