Agnete Masternes Hanssen. (Foto: Arne Hauge)

 

Mye bra, men personavhengig kvensk arbeid fortjener å få klare politiske strukturer. Kort sagt at ildsjel-arbeidet tas videre og blir selvgående. Det er statssekretær Agnete Masternes Hanssen som poengterer dette.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det var en artig dag. Fint å være på jobb på hjemmebane og få gå i dybden på alle de positive tingene som skjer i Porsanger.

Det sier Agnete Masternes Hanssen, hun tilhører Arbeiderpartiet. Statssekretæren sikter her særlig til områder som språk og kultur, jobben med å bringe det helskinnet videre til nye generasjoner. Nylig møtte hun Norske kveners forbund, det var i Børselv den 19. februar i år.

For å lytte

– Det viktigste vi kan gjøre i departementet nå, og fra regjeringens side, er å være ute og snakke med de kvenske og samiske miljøene. Lytte til det de mener er de viktigste sakene. Og hvordan vi på best mulig måte kan følge opp Sannhets- og forsoningskommisjonen, sier Masternes Hanssen.

Les mer her: Forbundet opptatt av å være til stede

Stortinget, fastholder hun, har gitt klare forventninger til regjeringen om oppfølging. Derfor anser hun det som viktig å være ute med de som jobber tett på revitalisering av språk og kultur. Kort sagt lytte.

Hun besøkte også Bærtua barnehage tidligere på dagen, og ble enda mer kjent med dette ildsjel-arbeidet for våre minste. Samtidig er hun klar på at avhengigheten av slike ildsjeler også er en utfordring.

Har trua

– Veldig mange gjør mye bra, men den største sårbarheten med særlig det kvenske arbeidet, er at det er veldig avhengig av ildsjeler. Dette er enkeltpersoner som ivaretar språk og kultur og sørger for generasjonsmøteplasser, læring av håndarbeid og så videre. Jeg er opptatt av å høre hvordan alt det som gjøres av gode ildsjeler kan settes inn i politiske strukturer. Slik at det kan vare i framtiden også, uavhengig av hvem som jobber med det.

– Får man det til, tror du?

– Jeg har trua, og opplever en veldig optimisme i de samiske og kvenske miljøene for at man ønsker å ta tilbake språk og kulturen som mange mistet under fornorskningen. Jeg håper at vi fra regjeringen sin side kan være med og bidra, selv om det er et langsiktig arbeid som både krever at vi snakker sant om fornorskningpolitikken og hvor hardt den faktisk rammet mange av våre miljøer, og at vi finner en forsonende vei framover. Det gjelder både i det politiske arbeidet og hvordan vi snakker om hverandre og med hverandre. Det håper jeg å være med å bidra til, oppsummerer hun.

Filmen var stas

Masternes Hanssen fikk også med seg premiere på Kvendetektivene da hun besøkte kvenbygda i nord. Her er hennes reaksjon:

– Helt fantastisk å se en film laget av og med kvensk ungdom fra nord. Både det at de bidrar med nysgjerrighet og entusiasme rundt det å lære mer om hvem man er og hvor man kommer fra, og hvordan man kan ta det videre til majoritetsbefolkningen. Derfor er det stas at filmen skal vises på NRK på Kvenfolkets dag, sier hun.

– Du likte den, med andre ord?

– Absolutt. Jeg håper vi kan få mer av dette framover. Men da trenger vi en politikk som legger til rette for det, noe vi i regjeringen vil bidra med, sier hun.