Porsangerværingene (fra venstre) Liv Annie Johansen, Astrid Gjertsen, Svanhild Paulsen og Sonja Magnhild Nyby fikk møte Kronprins Haakon. – Vi fikk ta ham i hånda og hilse på. Det var artig, sier damene. (Foto: Arne Hauge)

 

Sprekt firkløver fikk møte Kronprinsen – og hans staute hjelper.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

De er språkforbilder i kvensk, og bidrar inn mot barnehage og språkreir med revitalisering av det nær glemte språket. Onsdag 12. desember var Liv Annie Johansen, Astrid Gjertsen, Svanhild Paulsen og Sonja Magnhild Nyby invitert til den kvenske avdelingen Krøkebærstua i Bærtua barnehage i Porsanger, fordi selveste H.K.H. Kronprins Haakon Magnus var på besøk. Samtlige presenterte seg overfor æresgjesten, og fortalte om viktigheten av kvensk, samt hvordan det er å bidra i revitaliseringen av språket.

Les også: – Artig at Slottet valgte oss

Med i Kronprinsens følge var det også en kar med aiguillette, en tvinnet gullsnor rundt høyre skulder, en kar som under den offisielle delen av høytideligheten presenterte seg som Fredrik, adjutant for Kronprinsen.

– Han var den eneste som stilte i uniform, og så svært kjekk ut, sier damene om adjutanten, eller «adjunkten» som de spøkefullt og overfor Ruijan Kaiku omtalte ham som. De fikk hilse også på Fredrik etter høytideligheten, og sier at han opplyste å være fra Nordstrand. Hurtig viste det seg at Fredrik faktisk var i familie med ei av damene, språkforbilde Astrid Gjertsen. Selv om tiden ble for knapp for detaljerte beskrivelser av slektskapsforholdet, var språkforbildene uansett meget fornøyde etter møtet med adjunkten, som foruten å planlegge, koordinere og tilrettelegge for Kronprinsen, også har som oppgave å følge ham på offisielle møter som i Bærtua barnehage. Om Kronprinsen sier Johansen, Gjertsen, Paulsen og Nyby dette:

Ei av jentene i Bærtua gir gave til Kronprinsen, og helt til høyre ser vi Fredrik, hans adjutant. Ved siden av Fredrik sitter språkforbildene Liv Annie Johansen og Sonja Magnhild Nyby. De to andre språkforbildene, Svanhild Paulsen og Astrid Gjertsen satt også på den «majestetiske» rekke, men utenfor bildet til venstre.

– Det var helt tydelig at Kronprinsen tok oss på alvor, og at han også tok den kvenske saken på alvor. Det var fint å få håndhilse på ham, sier språkforbildene, som i tykt og tynt har stilt opp språkreir og kvensk barnehageavdeling. Flere av dem er også mentorer, det vil si at de gjennom samtale og veiledning følger opp universitetsstudenter som tar kvensk.

– Vi håper Kronprinsen og adjunkten kommer snart tilbake. De er hjertelig velkomne, sier språkforbildene og mentorene.

Les også: Kronprins Haakon møtte de kvenske barna

Det Kronprinsen også fikk vite, er at Bærtua barnehage er et lite speilbilde av Porsanger kommune, med 3 kulturer og 3 språk.

– I Porsanger har man levd i mange hundre år i en treenighet, hvor kvener, samer og nordmenn har skapt et samfunn som også gjenspeiler noe som fins i alle finnmarkskommuner. Men Porsanger kommune var tidlig ute, og definerte seg som en trespråklig og trekulturell kommune allerede tidlig på nittitallet. Noe som betyr at alle barn får lære om sin identitet fra barnehagealder av, sa daglig leder Mona Skanke til Kronprins Haakon, adjutant Fredrik og resten av følget.