Ved hjelp av lange stenger med nett ytterst håves fisken inn i Tornionjoki. (Kuva: Alf E. Hansen)

 

En kikk på ting og tang med sterke kvenske røtter: Fine fangster uten mark og søkke.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Bildet viser tradisjonelt stangfiske i Kukkolaforsen i Torneälven 5 mil nord for Haparanda på svensk side.

– De fisker slik på begge sider av elva, både på svensk og finsk side, sier fotograf Ale E. Hansen, og beskriver et manuelt håvfiske med en 6 til 7 meter lang stang med en relativt stor håv i enden. Som vi ser på bildet av damen med hatten, det fungerer.

Urgammelt opplegg

Dette er en av de gamle og klassiske fiskemetodene som kvenene er kjent for, sier Alf. Andre slike tradisjonelle metoder er stengselsfisket, kjent fra en rekke elver, samt «harelabbfisket» käppelefisket i Neidenelva.

På svensk side er håvfisket bokstavelig talt bygd ut. Hver sesong rigger de seg til med store anlegg av tømmerstokker for å rekke så langt ut i strømmen som mulig, 20 meter ut i elva på det meste, og etter sesongen rigges anleggene ned.

– Det er fint å reise rundt og se at urgammel veidekultur fortsatt tas vare på, oppsummerer Alf.

Noen få fakta om Torne älv:

Torneälven heter på meänkieli Tornionväylä og finsk Tornionjoki. Elva ligger nord i Sverige og Finland, og starter i Torneträsk nær norskegrensen på 341 meters høyde over havet. Etter 520 kilometer, hvorav de siste 150 som grenseelv mellom Sverige og Finland, retter den ut i Bottenviken. Elven har et nedbørsfelt på 40.157 kvadratkilometer, og er etter Göta älv den nest største av de svenske elvene. (Kilde: Wikipedia)