Hele hurven: Styret og ansatte i Kvääniteatteri var nylig samlet ved ærverdige Ongajoksetra i Alta i forbindelse med en strategisamling. (Kuva: Frank Halvorsen)

 

Styrelederen i Kvääniteatteri peker på voksesmerter og få hender idet teaterets videre strategi er oppe til justering.

 

Frank Halvorsen | Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Vi har strategisamling for styremedlemmer og ansatte i Kvääniteatteri, og nå er det jobben videre, hvordan vi skal få ut potensialet og gjøre justeringer i kursen som står på dagsorden.

Det sier styreleder i Kvääniteatteri, Tommy Berg, under nevnte samling ved ærverdige Ongajoksetra i Mathisdalen utenfor Alattio/Alta.

Les også: Fikk strategihjelp fra Finland

På spørsmål om den slags er nødvendig for et såpass ungt teater, svarer styrelederen slik:

– Vi tok jo Norgesmesterskapet i å komme raskt inn på statsbudsjettet og har noen voksesmerter som må løses. Vi må løse den videre bygginga av teateret, og da er det ikke nok å si «vi klarte det» og så lene seg tilbake. Nå må det finjusteres.

– Hva er det som er viktig i så henseende?

– Vi må fortsette å være relevant, det er viktig at vi både har og fortsetter å bygge publikum, og at vi blir sett. Da tenker jeg både utenfor Norge, i Norden og kanskje utenfor det også, sier styrelederen.

Berg sier han er utålmodig, og at man kanskje allerede må tenke på å få inn folk for å støtte opp markedsføringsbiten.

– Er dere for få folk, sier du?

– Ja, det må jeg jo si. Én person kan ikke gjøre alt arbeidet. Det finnes ikke, slik noen ønsker seg, 26 eller 28 timer i et døgn, sier han.

Berg er opptatt av at man i framtiden har et pålitelig publikum å lene seg på.

– Framtiden er å være et teater som du, hver gang du hører «Kvääniteatteri», får lyst til å se neste forestilling med, finne ut tid og sted, og så går du dit.


Til bords: Teatersjef Frank Jørstad (t.v) deler borside med Hilde Anita Nyvoll og Ørjan Steinsvik. Kristina Junttila, Teodor Jansson og Ida Løken Valkeapää sitter vis á vis. (Kuva: Frank Halvorsen)

Videre sier han seg stolt over de gode tilbakemeldingene Kvääniteatteri har høstet på sin livsvei så langt, og trekker noen linjer til fotballen:

– Utrolig stolt. Men det betyr også at man er nødt til å fortsett den gode jobben. Voksesmertene skyldes at vi er blitt såpass stor på kort tid, og den jobben skal vi fortsette, og da må vi være framme i skoene, sier han.

– Det er som i fotball. Er du på 80 prosent, så taper du kampen. På 100 har man sjans å vinne den, konkluderer han.

Han synes Kvääniteatteri er på 100 prosent nå.

– Men vi har litt få innbyttere, sier den karismatiske styrelederen.

Han røper høy takhøyde under strategisamlinga, og plasserer det hele i båsen «idémkyldring.»

– Dialog, enigheter og uenigheter tas over bordet her, og så skal vi lande en eventuell ny strategi på et styremøte i september eller oktober, sier Berg.

– Det kan godt hende det bare blir små justeringer, eller en full revolusjon, ler han, før han raskt leger til at det siste neppe vil skje.

På spørsmål om hvordan han stiller seg til et kvensk teaterbygg, er Berg like tydelig som teateret har vært hele veien:

– Det er kvener i hele Norge, og vi trenger ikke et bygg. Vi skal være et nomadisk teater som flytter rundt og spiller på små og større steder.

Intervjuet kan høres ukas Ruijan Radio:

Ruijan Radio: Teater, medlemsvekst og jubileum