Fant ut at jeg egentlig trives ved ishavet, sier Tomi Vaara, som høsten 2017 flyttet fra Finland til Vadsø.  (Foto: Privat)

 

Norske kveners forbund har ansatt konsulent.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«På grunn av min lyst til å lære mer om kvensk kultur og språk, er jeg veldig glad for at jeg fikk jobb hos Norske kveners forbund og kan jobbe med den flotte kulturen og møte folk som lever inne i den kulturen.»

Det sier Tomi Vaara i en kommentar på nettsiden til Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto, etter at han den 1. januar i år tiltrådte i halv stilling i samme organisasjon. Fra før har Vaara halv stilling som formidler ved Kvensk språksenter i Vadsø, og skal etter det vi forstår betjene begge stillingene fra sitt kontor ved Varanger museum.

Planen er å bli

Som konsulent i NKF-RK får Vaara ansvar for utadrettet virksomhet og medlemsoppfølging, i praksis å oppdatere medlemsregister samt nettsida kvener.no og ulike sosiale medier.

«Jeg er finsk og har bodd i Norge i halvannet år. Jeg flyttet til Vadsø høsten 2017 på grunn av praksis, og planla å bli her i tre, fire måneder. Men jeg fant ut at jeg egentlig trivdes å bo ved Ishavet. Naturen her i Varanger er så fin, jeg fikk mange gode venner og fant kjæresten min. Så jeg er fortsatt her i Norge og har ingen plan å flytte bort. Norge og området til Varangerfjorden er hjemmet mitt nå,» skriver han.

Konsulenten kommer opprinnelig fra Sodankylä, og sier dette om sitt etternavn:

Kvensk for første gang

«På 1800-tallet flyttet mange finske til Nord-Norge fra Sodankylä-området og på grunn av det er det mange folk her i Finnmark som har samme etternavn med meg, Wara eller Vara. Da jeg la merke til det første gang, ble jeg interessert i historien om Varanger. Da hørte jeg også ordet «kvensk» første gang. Jeg begynte å bruke mye tid i biblioteket for å lære mer om Varangers historie og kvener, og fikk lyst til å lære mer om dem. I Finland lærer vi ikke om kvener på skolen, så her fant jeg en helt nye verden. Det føltes så flott å finne ut at jeg har slektninger her i Nord-Norge.

Vi tar med at Tomi straks starter på grunnkurs i kvensk i regi av universitetet, med planer om å ta videre studier senere.

«Jeg føler meg veldig heldig. Så hvis dere for eksempel har spørsmål om medlemsregisteret, kan dere gjerne ta kontakt. Jeg er her for dere,» melder han.