Et oppslag fra bladet de selv har laget til inntekt for turen. Undertittel «Kväänin kreatiivinen vaphaus», kvensk kreativ frihet. Fordelt på 44 sider bys det på historier, dikt og betraktninger, rikt illustrert med tegneserier og malerier. (Foto: Kattebussen)

 

«Jeg måtte se den tre ganger etter hverandre. Slik startet Kattebussens Tornedalstur.»

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Stor inspirasjon fra «mopedfilmen»: Kunstnergruppa Kattebussen består av kunstnere Vibeke Heiberg Knagenhjelm fra Oslo, Katarina Storalm fra Røkland i Nordland og Ragnhild Margretha Taranger Krüger som bor i Forsand i Rogaland. Sammen skal denne gruppen reise til Tornedalen den første uken i august.

Turen starter søndag 30. juli fra Rognan i Katarinas Passat, før de kjører gjennom Sverige til første stopp i Pajala. Her skal de besøke Læstadiusmuseet, og studere Mikael Niemis litterære landskap, framgår det i informasjon fra trekløveret.

Besøke steder

Etter besøket i Pajala går turen videre østover til Kuusamo der oldemoren til Taranger Krüger kom fra. Der skal de besøke et bygdemuseum, og forsøke å sette seg inn i hvordan livet til oldemor var før hun reiste til Ruija. Her ligger det et lite håp om å møte på noen fjerne slektninger, meldes det.

Kattebussen består av kunstnerne Vibeke Heiberg Knagenhjelm, Katarina Storalm og Ragnhild Margretha Taranger Krüger, som nå skal ta turen til Tornadalen. (Foto: Kattebussen)

Kattebussen reiser videre, og fra 3. august skal de være noen dager rundt Tornio/Haparanda. Rundt den tiden åpner det en stor utstilling i grensebyene Tornio og Haparanda, så de ønsker å få snakket med noen kunstnere og se hva de lager. Utover dette skal kunstnerne besøke steder der noen av deres forfedre kom dra, i tillegg til steder Terje Aronsen besøker under produksjonen av det som populært kalles «mopedfilmen.» Les mer om den filmen her:

Godbit på tv i går: Terje og Arvid kjører moped

Det siste målet på turen er Piippola, der kom oldefaren til Taranger Krüger fra. Hun forteller at gruppen er inspirert av Terje Aronsen og Arvid Pettersons mopedtur i Tornedalen.

Kan det bli bok?

– Jeg måtte se den tre ganger etter hverandre. Slik startet Kattebussens Tornedalstur, sier hun.

Kattebussen dokumenteres fortløpende ved at trioen lager tegneserier, tekster og malerier. Det blir filmet og fotografert underveis slik at de kan jobbe med materialet i ettertid. Taranger Krüger sier at dette kan bli til både en utstilling og bok.

Til slutt informeres det om at gruppen har laget et blad som heter «Kattebussen til Kuusamo.» Bladet selges til inntekt for turen, tar vi med. Se her for mer informasjon og hvordan også du kan skaffe seg bladet: Kattebussen til Kuusamo