Höstorkestern vil nå likevel være mulig å både se og høre i forbindelse med feiringen av Tornedalingers dag. (Foto: Höstorkestern)

 

Det er Tornedalingers dag, og duket for digital konsert med Höstorkestern!

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Kulturföreningen Lava har slått seg sammen med musikkgruppen Höstorkestern og slipper sammen en EP på meänkieli for å feire Tornesalingers dag. Albumet har fått navnet Laaksen Laulu og har sanger på ulike meänkieli-dialekter for å vise bredden i språket. EP platen slippes på Tornedalingers dag 15. juli med en en digital konsert for å feire den store dagen.

– Det er gøy å kunne vise hva vi har gjort etter mer enn ett år med begrensninger. Arbeidet med den Tornedalske kulturen og språket har ikke tatt en pause, sier Hanna Aili fra foreningens organisasjonsgruppe i en pressemelding.

Hanna Aili, Kulturföreningen Lava (Foto: Kulturföreningen Lava)

Glad for EP på meänkieli

For bandets del vil alltid en fysisk konsert være det beste alternativet, men de er likevel glad for å få muligheten til å slippe den første EP’en med flere ulike meänkieli dialekter. Viktor Krutrök fra Höstorkestern tror sang kan være en god stemme til å vise alle sidene av Sveriges kulturer.

– Språket og kulturen vår ble marginalisert, det ble vanæret og redusert gjennom sentralisering og kjedelig svenskhet. Men den forsvant aldri og vil aldri forsvinne. For nye stemmer synger, og et språk med sanger kan aldri forsvinne. Dette er Sverige. Med alle sine kulturer, både nye og gamle. Fra nord til sør. Lev multikulturalismen!

Konserten produseres som et samarbeid mellom Kulturföreningen Lava, Kontaktnätet, Kolme og Met Nuoret. I tillegg har disse fått støtte fra Kulturrådet, Nordic Cultural Contact, Norsk Kulturråd & Troms og Finnmark fylkeskommune.

 

Arrangementet finner sted på Facebook 15. juli kl. 20:00. Du finner lenken til konserten her.

 

Ruijan Kaiku gratulerer med dagen til alle tornedalinger, og ønsker alle en fin feiring.