Noora Ollila veieder Jens Johan Hjort

Kveeninuoretleder Noora Ollila sammen med Jens Johan Hjort. KUVAT LIISA KOIVULEHTO

– Jeg frykter at hvis denne regjeringen ikke tar grep, så vil vi miste det kvenske språket, sier Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort i en pressemelding.

Det kvenske språket er i et forskningsprogram om europeiske minoritetsspråk publisert i 2013 (ELDIA-prosjektet) ført opp som et av de aller mest truede språkene i Europa.  Fylkestingene i Troms og Finnmark, samt flere av de nordnorske kommunestyrene, har gitt sine støtteerklæringer og anmodninger til regjering og Storting om å heve språket fra nivå II til nivå III i det europeiske språkcharteret.

Hjort ber nå regjeringen støtte det kvenske språket slik at de nødvendige ressursene blir utløst for å berge språket.

– Som ordfører i Tromsø er jeg opptatt av at vår felles nordnorske kulturarv skal ivaretas. Kvensk er en viktig brikke, og har blitt utsatt for et hardt fornorskningspress. Den forrige regjeringen valgte å ikke støtte oppgradering av kvensk språk, sist gang det var på bordet. Jeg frykter at hvis denne regjeringen ikke tar grep, så vil vi miste språket, og med det en viktig del av norsk og nord-norsk kultur, sier Hjort som er en ivrig forkjemper for kvensk og samisk kultur.

Rett før jul deltok Hjort på innspillingen av Kveeninuorets musikkvideo hvor han sang teksten «Jeg vil være en kven».

– Da jeg ble spurt, var det ikke tvil: Dette ville jeg være med på. Det er hyggelig at vi politikere kan være med å heie fram kvensk og samisk, to språk og kulturer som har vært holdt nede, sa ordføreren til Ruijan Kaiku under innspillngen.